Οργανωμένες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών μικροπωλητών εξαπολύει η Χρυσή Αυγή, καθώς μέλη του κόμματος πραγματοποιούν «εφόδους» σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές για την εκδίωξή τους. Λίγες ώρες μετά την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών στο πανηγύρι της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα, νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε σε μικροπωλητές στο Μεσολόγγι.

Ads

Σύμφωνα και με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικεφαλής της ομάδας ήταν ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί την λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, προκαλώντας ζημιές σε πάγκους παράνομων αλλοδαπών μικροπωλητών μαζί με άλλα μέλη του κόμματος.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής τόνισε ότι σκοπός είναι η πάταξη του παραεμπορίου:

«Πολεμάμε το παραεμπόριο, ήρθαμε εδώ σήμερα να δούμε την δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές να κάνουν ελέγχους, και αφού κωλυσιεργούσαν το κάναμε εμείς. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν γιατί αυτοί που πληρώνουν δεν είναι χαζοί και κάποιοι άλλοι να μην πληρώνουν. Ο κόσμος μας ενθαρρύνει και μας λέει να προχωρήσουμε» υποστήριξε.

Ads

Επίθεση εναντίον μικροπωλητών μεταναστών στο πανηγύρι της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα σημειώθηκε και χθες, στις 8 το βράδυ από ομάδα Χρυσαυγιτών.

Περίπου 50 άτομα επιτέθηκαν στους μικροπωλητές και σύμφωνα και με την Αστυνομία, εξύβρισαν τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, τους οποίους προσπάθησαν να εκδιώξουν από τον χώρο της εκκλησίας.

Προτού αποχωρήσουν, αναποδογύρισαν  πάγκους μικροπωλητών, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. 

Μετά τη λήξη του επεισοδίου και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, οι αλλοδαποί μικροπωλητές παρέμειναν στο χώρο ενώ  οι Χρυσαυγίτες παρατάχτηκαν με σημαίες και κοντάρια, μπροστά από την εκκλησία.

Ανακοίνωση για το περιστατικό που συνέβη στη διάρκεια του πανηγυριού του Ναού της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα εξέδωσε η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι οι παριστάμενοι βουλευτές και μέλη έκαναν αυτό που το κράτος έπρεπε από καιρό να κάνει: «απέσυραν από την κυκλοφορία τα παράνομα προϊόντα που διακινούσαν λαθρομετανάστες». 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, τα μέλη μας βρέθηκαν προς τιμήν της Θεοτόκου Παντοβασιλίσσης και ακολούθως συμμετείχαν στην περιφορά της ιερής εικόνας. Όταν αντελήφθησαν το όργιο του παρεμπορίου και κατόπιν δεκάδων αιτημάτων Ελλήνων μικροπωλητών, οι συναγωνιστές και εκλεγμένοι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών.Αφού προέκυψε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα νόμιμο έγγραφο για τη διενέργεια εμπορίου, τα παράνομα προϊόντα αποσύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.»

Η Χρυσή Αυγή προαναγγέλλει ανάλογες δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, «μέχρι οι ανύπαρκτοι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ αποφασίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να πάψουν να υποθάλπουν την παρανομία.»

Είναι προφανές ότι επιχειρείται να εμπεδωθεί κλίμα φασιστικής τρομοκρατίας από τα μέλη και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για το χθεσινό περιστατικό στη Ραφήνα.

Γι’ αυτή την κατάσταση συνυπεύθυνη είναι η τρικομματική κυβέρνηση και η αστυνομία. Βαρύτατες όμως και οι ευθύνες προσωπικά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, ο οποίος, πέρα από τις λεκτικές κορώνες, δεν προβαίνει σε καμιά ενέργεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Θεωρούμε επίσης επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης .Ας το ξέρουν όμως ότι η αναβίωση του φασισμού δεν θα περάσει. Όπως και στο παρελθόν η πανδημοκρατική λαϊκή κινητοποίηση θα της βάλει φραγμό».
 
Με τον «πλέον απόλυτο τρόπο» καταδίκασε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, τα χθεσινά επεισόδια στη Ραφήνα, σημειώνοντας ότι «οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής είναι πράξεις παρανόμων και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται».
Παράλληλα, κάλεσε «εδώ και τώρα» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη».

«Ο λαός δεν πρέπει να ανεχθεί την τραμπούκικη και δημαγωγική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής που με επιθέσεις με ρόπαλα και με βάση το χρώμα και τη γλώσσα καθορίζει ποιος είναι νόμιμος πωλητής. Η κυβέρνηση, που στα λόγια καταδικάζει τα «τάγματα εφόδου», έχει την ευθύνη γι’ αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα φασιστικά κρούσματα με διάφορα θύματα και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα» υπογραμμίζεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα επεισόδια που προκάλεσε η «Χρυσή Αυγή» στην Ραφήνα.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, για τους αυτόκλητους «ελεγκτές» της ακροδεξιάς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να σχηματιστεί ονομαστική δικογραφία για τους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο για τα επεισόδια που έγιναν εναντίον αλλοδαπών μικροπωλητών στην Ραφήνα, καθώς και να γίνει ταυτοποίηση των υπολοίπων που εμφανίζονται στο βίντεο για να σχηματιστούν δικογραφίες και να αποδοθούν κατηγορίες για τις έκνομες ενέργειες. Οι δικογραφίες για τους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα διαβιβαστεί στη βουλή.

Παράλληλα, η Ασφάλεια Αττικής έδωσε εντολή να γίνει προανάκριση για τα επεισόδια που έγιναν χθες, εναντίον αλλοδαπών μικροπωλητών από μέλη της Χρυσής Αυγής, έξω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα.

Στην προανάκριση που θα γίνει η Ασφάλεια Αττικής ζητά να διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής και φθοράς ξένης περιουσίας.