Σχέσεις με νεοναζιστικές και ρατσιστικές ομάδες που υποστήριζαν την ανωτερότητα της λευκής φυλής είχε ο δράστης της επίθεση σε ναό των Σιχ στο Ουισκόνσιν, Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ, σύμφωνα με το FBI. Ο Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ εισέβαλε την Κυριακή στο ναό και σκότωσε 6 άτομα.
 

Ads

Η Τερέζα Κάρλσον, ειδική ερευνήτρια του FBI στο Μιλγουόκι, ανακοίνωσε πως με επίκεντρο τον 40χρονο πρώην στρατιωτικό Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, έχει ξεκινήσει έρευνα για «εσωτερική τρομοκρατία», που όπως διευκρίνισε με αυτόν τον όρο αναφέρεται «στη χρήση βίας για πολιτικούς ή κοινωνικούς σκοπούς».
 
«Δεν γινόταν καμία έρευνα σε βάρος του πριν από τα χθεσινά γεγονότα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «καμία υπηρεσία δεν είχε λόγο να πιστέψει ότι προετοίμαζε κάτι».
 
Η αντιρατσιστική οργάνωση Southern Poverty Law Center (SPLC) τονίζει ότι ο Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ ήταν φανατικός νεοναζιστής. Είχε ιδρύσει μάλιστα και το συγκρότημα End Apathy το οποίο προωθούσε την ιδέα της ανωτερότητας της λευκής φυλής, σημειώνει η οργάνωση.
 
Στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος υπάρχουν φωτογραφίες με μέλη του συγκροτήματος και τον ίδιο τον Πέιτζ με σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό και τον αετό των Ναζί. Στο χέρι του ο Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ έχει τατουάζ με τον κέλτικο σταυρό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.  

Η Huffington Post αναφέρει ότι ο Πέιτζ υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από τον Απρίλιο του 1992 έως τον Οκτώβριο του 1998, απ’ όπου απολύθηκε για «ανάρμοστη στρατιωτική αγωγή», που περιελάμβανε μέθη εν ώρα υπηρεσίας. Ο Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ είχε ειδίκευση στις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου και ειδικός επιδιορθωτής συστημάτων Πυραύλων Χοκ.

Σημειώνεται πως οι Σιχ αποτελούν συχνό στόχο ρατσιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η κοινότητά τους στη χώρα αριθμεί 500.000 με 700.000 μέλη.
 

Ads