Αύριο, Παρασκευή 27 Ιουλίου, αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Από αύριο θα φτάσουν στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας εικόνες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που διαμορφώθηκαν ή κτίστηκαν από το μηδέν για τους Αγώνες. Έρχεται έτσι στο προσκήνιο το ζήτημα των ελληνικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων και ακινήτων και η κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται. Το tvxs.gr βρέθηκε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών για να διαπιστώσει εικόνες εγκατάλειψης. Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν έχουν παρόντες αρμοδίους για να σχολιάσουν την κατάσταση. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

Σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη. Κατεβαίνουμε και αντικρύζουμε την αψίδα που μας καλωσορίζει στον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Κατεβαίνουμε τα σκαλιά ακουλουθώντας τις πινακίδες για “ΟΑΚΑ” περιμένοντας να κάνουμε έναν περίπατο στον χώρο εκείνο που πριν από 8 χρόνια ήταν τόσο φωτεινός, χρωματιστός και ζωντανός.

image
 
Απεναντίας όμως. Τον βρίσκουμε κατά κάποιον τρόπο φραγμένο. Τα γύρω πλέγματα είναι ξηλωμένα, και μια πλαϊνή καγκελόπορτα πλήρως κατεστραμμένη. Η ζωή που είχε ο χώρος, με τους εθελοντές να τρέχουν πάνω κάτω, τους τουρίστες και τους φιλάθλους να κυκλοφορούν μαζικά στον χώρο και τη μουσική να παίζει από τα μεγάφωνα δεν υπάρχει πια.
 
Το αθλητικό κέντρο είναι έρημο. Τόσο έρημο που ορισμένοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις αλέες με το αυτοκίνητο για να παρακάμψουν τυχόν μακρύτερη διαδρομή. Η παντελής έλλειψη σκιάς σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωής δημιουργεί την αίσθηση ενός εγκαταλελειμένου εδώ και χρόνια χώρου. Την εικόνα βοηθούν και τα ξερόχορτα που έχουν φυτρώσει και έχουν πια καλύψει τους επίγειους προβολείς.

imageimage

Ads

image

 
Πλησιάζοντας το κλειστό ποδηλατοδρόμιο, περνώντας τα άδεια πλέον συντριβάνια, οι ενδείξεις της εγκατάλειψης γίνονται εντονότερες. Οι βάσεις της στέγης Καλατράβα έχουν αρχίσει να σκουριάζουν εξωτερικά. Ένα τζάμι της πόρτας εισόδου είναι σπασμένο και ένα καλώδιο κρέμεται από την οροφή μέχρι τα πλαϊνά παράθυρα.

image

image
 
Δίπλα στο κλειστό ποδηλατοδρόμιο βρίσκεται το ανοιχτό στάδιο υγρού στίβου. Το ξερό εγκαταλελειμένο τοπίο διαφοροποιεί εδώ ο ήχος φωνών. Πλησιάζοντας βλέπουμε μικρά παιδιά να προπονούνται σε έναν χώρο, που επιαφανειακά τουλάχιστον, παραμένει χρωματιστός και ζωντανός. Στα δεξιά της πισίνας αυτής βρίσκεται μια δεύτερη, μεγαλύτερων διαστάσεων, και πίσω από αυτή η άδεια πια πισίνα με τους βατήρες. Οι δεύτερες εγκαταστάσεις είναι πιο έρημες και δίνουν την ευκαιρία να “καταδυθεί” κανείς στον χώρο κάτω από τις θέσεις των θεατών.

image

image

 
Σκουπίδια παντού και ανάμεσά τους μια πινακίδα που κάποτε εξηγούσε ότι εδώ διεξαγόταν η συγχρονισμένη κολύμβηση. Κοιτώντας κάτω από τις θέσεις των θεατών η μούχλα και η υγρασία δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να κρύψουν το έργο τους. Η σκουριά και η αχρησία επίσης εργάστηκαν με ζήλο στον ανελκυστήρα των αναπήρων. Το ταβάνι μπροστά από τα κυλικεία έχει καταρρεύσει και καλώδια έχουν αρχίσει να ξεχύνονται προς τα κάτω.

image

image
 
Τα άλλα κτήρια είναι ερμητικά κλειστά. Τα τζάμια απ’ έξω εμποδίζουν λόγω σκόνης να δει κανείς τι συμβαίνει μέσα. Από πολλές πόρτες μάλιστα λείπουν τα πόμολα, γεγονός που τις καθιστά άχρηστες.

image
 
Η ερημοποίηση φαίνεται πως δεν είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, αλλά μπορεί να επιτευχθεί και από τις ανθρώπινες επιλογές. Ο χώρος αυτός φυσικά και δεν θα μπορούσε να μείνει αναλλοίωτος στον χρόνο. Όμως, εάν τα έργα συντήρησης γίνονταν κανονικά δεν θα υπήρχε αυτή η εικόνα, που έδωσε άλλωστε και την αφορμή πριν από λίγες ημέρες στο BBC να γράψει σχετικό άρθρο. Αλλά ακόμη και ο αποκλεισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων από το κοινό φέρει ευθύνες για την κατάσταση που σας παρουσιάζουμε. Εάν οι χώροι αυτοί ήταν καθημερινά ανοιχτοί για ελεύθερη προπόνηση, η ύπαρξη ζωής δεν θα επέτρεπε την παρουσία αυτής της εικόνας σήμερα.
 
Η αιτιολογία αυτών των δεδομένων είναι δύσκολο να αναζητηθεί και να παρουσιαστεί. Το tvxs.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την διοίκηση του ΟΑΚΑ, παρόλα αυτά “λόγω της περιόδου των αδειών” δεν βρισκόταν εκεί κανένας αρμόδιος για να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λόγω της αλλαγής στην ηγεσία “βρίσκεται σε φάση ενημέρωσης και αδυνατεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή”. Θα ήθελε, όμως, να δει το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω.