Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και επέμβαση της αστυνομίας. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η παρέμβαση έγινε με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Αυτή την ώρα, στην είσοδο του εργοστασίου δεν υπάρχει ένταση, ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη καθώς στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις των ΜΑΤ και δεκάδες απεργοί. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ, που καταγγέλλει συλλήψεις των απεργών που μετείχαν στην περιφρούρηση τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της αστυνομίας. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. 

Ads

Με εντολή Σαμαρά 

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η εντολή για την παρέμβαση στον Ασπρόπυργο δόθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης να κινηθούν συντονισμένα και άμεσα. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει πως η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε κατόπιν αιτήματος εργαζομένων. «Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος», σημειώνει, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου».
 
Κάλεσε επίσης του πολίτες να διερωτηθούν για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. «Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Ads

Για ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία έκανε λόγο, από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις. «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος.

Την αποφασιστική συμβολή του υπουργείου Εργασίας, ώστε να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά. Σημείωσε ακόμη ότι «η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις».

Εισαγγελική παρέμβαση και επέμβαση των ΜΑΤ

Η Χαλυβουργία άνοιξε μετά από παρέμβαση των ΜΑΤ στις 05:30 τα ξημερώματα, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία ενάμιση μήνα μετά τη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αστυνομία προσήχθησαν 9 απεργοί, ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Στη διάρκεια των επεισοδίων φέρεται να τραυματίστηκε και ο διευθυντής του εργοστασίου, ο οποίος πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρέμεινε μέσα στο χώρο του εργοστασίου.

Για προβοκάτσια έκανε λόγο στον Βήμα 99,5 ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ακόμη, ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει περιφρούρηση αυτή τη στιγμή από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και κατήγγειλε ότι γίνεται χρήση χημικών μέσα στην εθνική οδό.

Η Ελένη Καταβάτη, από την πλευρά των εργαζομένων που έχουν εισέλθει στο εργοστάσιο κατήγγειλε στον ίδιο σταθμό ότι οι εργαζόμενοι που ήθελαν να μπουν στο χώρο προπηλακίστηκαν από τους απεργούς.

Η επιχείρηση δηλώνει ικανοποιημένη από την επέμβαση και το άνοιγμα του εργοστασίου. Η διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας αποφάσισε να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως είπαν, μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.

image

Στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η γέφυρα Ασπροπύργου, στις 17:30. το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση και στην Ομόνοια στις 19:30.

Μετά από εννέα μήνες απεργία 

Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας βρίσκονταν σε απεργία για περίπου εννέα μήνες. Η απεργία είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2011, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν σε μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Κατόπιν η διοίκηση προχώρησε σε απολύσεις 120 εργαζομένων επί συνόλου 360. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τον τερματισμό της απεργίας αποτελούσε η επαναπρόσληψη του συνόλου των απολυθέντων.

Στο μεταξύ, μόλις χθες είχε γίνει γνωστό ότι η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποφάσισε να δώσει στον υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, λίγες ακόμη ημέρες, προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις της κυβέρνησης και να μην μπει λουκέτο στη μονάδα του Ασπροπύργου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία 240 εργαζόμενοι. Συνεπώς η παρέμβαση κατά της απεργίας των Χαλυβουργών έρχεται ενώ θεωρητικά συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιδιοκτήτη, εργαζομένων και κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου.

Σήμερα, στελέχη της διοίκησης ανέφεραν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας. 

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδος.

Τέλος, o ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η εισβολή των ΜΑΤ έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία και ζητά την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των απεργών που έχουν συλληφθεί. Καλεί δε, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών, στις 17.30 το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής και ο βουλευτής Χρήστος Κατσιώτης καταδίκασαν την επίθεση κατά των απεργών χαλυβουργών.
 
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τους βουλευτές της Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Χρήστο Κατσιώτη προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς και στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους στην πύλη της «Χαλυβουργίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα και έξω από τη βουλή να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το δίκαιο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων που η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, καταβαραθρώνει και εξαθλιώνει» σημειώνεται. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ. Με αφορμή την επαναλειτουργία της Χαλυβουργίας, έπειτα από σχετική εντολή του εισαγγελέα, εξέδωσε, πριν από λίγο ανακοίνωση τονίζοντας: 

«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην χαλυβουργία». 

Την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδας καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν λύνονται και δεν αντιμετωπίζονται με τη βία και τα ΜΑΤ», επισημαίνει η Συνομοσπονδία και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις δυνάμεις καταστολής και την αδιαλλαξία» και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Σημειώνει τέλος ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει «τους ενωτικούς και μαζικούς αγώνες ενάντια στις εργοδοτικές και κυβερνητικές αυθαιρεσίες».
 
Την «επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των αγωνιστών απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας», καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε την «αμέριστη συμπαράσταση» των εργαζομένων στο Δημόσιο στους απεργούς, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή, τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων τονίζοντας ότι η λήψη «οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη» και υποστηρίζοντας ότι αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Πρόκειται για στροφή καθώς η Χρυσή Αυγή είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του ιδιοκτήτη της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή Μαγνησίας, τον Ιανουάριο του 2012, είχε βγάλει ανακοίνωση υπέρ του ιδιοκτήτη της Ελληνικής Χαλυβουργίας, Ν. Μάνεση στην οποία αναφερόταν: «Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας. Η πρόταση της Ελληνικής Χαλυβουργίας προς τους εργαζόμενους (σ.σ. για απολύσεις και περικοπές των μισθών) ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά».

Έντονο μποτιλιάρισμα στην εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Έντονο μποτιλιάρισμα παρατηρείται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.