Την παραπάνω καταγγελία της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και του Ελληνικό Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι δεν διέψευσε, επί της ουσίας, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής. Ωστόσο, ως νομικό «στήριγμα» της άρνησής του βρήκε την απουσία δικαιολογητικών που να βεβαιώνουν ότι οι ρομά μένουν μόνιμα στην περιοχή, όπως λογαριασμούς ΔΕΗ ή ΟΤΕ!

Ads

«Είναι καταπατητές της έκτασης, όπου έχουν στήσει τον καταυλισμό…Κλέβουν και οικοδομικά υλικά…Καίνε και καλώδια…Μέχρι και εμένα έχουν κλέψει, αλλά δεν το κατήγγειλα…Ξέρετε, έχουν παραβατική συμπεριφορά», με τις επισημάνσεις αυτές ξεκίνησε να μου απαντά ο δήμαρχος Θερμαϊκού στην ερώτησή μου αν ισχύουν οι καταγγελίες ότι ο δήμος αρνείται την μεταδημότευση των 400, περίπου, Ρομά, που προέρχονται από την Καλαμπάκα Τρικάλων, αλλά ζουν εδώ και χρόνια, στον καταυλισμό της Περαίας.

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν στις 20 και 21 Ιουλίου 2010 τον εξαθλιωμένο καταυλισμό Ρομά στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «διαπίστωσαν πως οι συνθήκες διαβίωσης είναι όπως περιγράφονται σε σχετικό δημοσίευμα του 2007 (έπειτα από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ) και του 2010. Επίσης, ότι μετά από συνάντηση με τις αρχές του Δήμου Θερμαϊκού «διαπίστωσαν την εχθρική αντιμετώπιση των Ρομά από τη δημοτική αρχή που αρνείται τη μεταδημότευσή τους, αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο με το πρόσχημα πως οι γονείς τους δεν είναι δημότες». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ επεσήμαναν στην δημοτική αρχή ότι υπάρχουν εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών Ρομά, ακόμα και με αναζήτησή τους στους καταυλισμούς όπου κατοικούν. Για να εισπράξουν την «αποστομωτική» απάντηση από την Αντιδήμαρχο Σοφία Ζηφκοπούλου και γυμνασιάρχη στο Γυμνάσιο Περαίας(!): «μήπως να πάμε με ανιχνευτή να τους βρούμε;»

«Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα. Είναι αρμοδιότητα του κάθε διευθυντή αν θα δεχθεί ή όχι τα παιδιά!», ήταν η αποστομωτική απάντηση που εισέπραξα εγώ με την σειρά μου από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, ο οποίος μου υπογράμμισε ότι ο δήμος οργάνωσε τμήματα για την εκμάθηση της ελληνικής στους ενήλικες ρομά, αλλά αυτοί ήταν απείθαρχοι και δεν πήγαιναν στα μαθήματα!

ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ καλούν το Υπουργείο Παιδείας
να φροντίσει να εντάξει τα παιδιά Ρομά στο αντίστοιχο δημοτικό σχολείο και την πολιτεία να παράσχει εφόδια και στήριξη στην κοινότητα των Ρομά για την αποτελεσματική πρόσβαση στο σχολείο των παιδιών. «Σε αντίθεση περίπτωση», υπογραμμίζουν, «η υπόθεση θα καταγγελθεί διεθνώς και οδηγηθεί στο ΕΔΔΑ». Ήδη έχουν υποχρεώσει το Δήμο να δεχθεί δύο αιτήσεις μεταδημότευσης, του Προέδρου του Συλλόγου των Ρομά, Λευτέρη Γκαραγκούνη και ενός από τους γιους του, με όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία. Όπως επισημάνεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Δημαρχείο, οι εκπρόσωποι των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ παρατήρησαν τις επανειλημμένες συζητήσεις αντιδημάρχων με το Πρόεδρο του Συλλόγου με μιαν οικειότητα που ερχόταν σε αντίθεση με την επικαλούμενη αδυναμία του Δήμου να βεβαιώσει διετή διαμονή στους Ρομά αυτούς. Από την άλλη, υπάρχει έγγραφο του Δημάρχου Θερμαϊκού, από τον Ιούλιο 2007, που αναφέρεται στην παρουσία 400 Ρομά, τους οποίους σήμερα ο Δήμος οφείλει να εγγράψει ως δημότες και δημότισσές του.
Η ΕΟΔΜ και το ΕΠΣΕ προειδοποιούν ότι θα φροντίσουν να υπάρξουν οι αιτήσεις μεταδημότευσης και θα αντιμετωπίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τυχόν απόρριψή τους. Μάλιστα, ζητούν εθελοντές από την ευρύτερη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στη συμπλήρωση των αιτήσεων και για να συνοδεύσουν τους Ρομά στο Δήμο για να τις καταθέσουν. (Κάθε ενδιαφερόμενος/η παρακαλείται να επικοινωνήσει με ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ στο [email protected] στέλνοντας ένα σύντομο βιογραφικό και τηλέφωνο/α και email(s) επικοινωνίας.)

«Σκούπα» με το νέο ΠΑΜΑΚ

Ads

Αν και ο δήμος ελπίζει ότι θα ξεμπερδέψει μια και καλή, όταν αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου Πανεπιστημίου Μακεδονία, στο χώρο που βρίσκεται ο καταυλισμός. «Η έκταση καταπατείται από τους Ρομά. Αναγκαστικά, θα πρέπει να φύγουν», μου είπε ο δήμαρχος, ο οποίος δεν μου έκρυψε ότι αυτό θα «ανακουφίσει» την περιοχή που γνωρίζει μεγάλη ανοικοδόμηση και θα αποκαταστήσει την εικόνα της. Με ψυχραιμία, μάλιστα, μου απάντησε ότι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα υποκινούνται από δυνάμεις που θέλουν να τον πλήξουν πολιτικά ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη!

«Μα, οι Ρομά δεν ψηφίζουν εδώ, για να χάσεις τις ψήφους τους. Από την άλλη, η τοπική κοινωνία, μάλλον θα τρίβει τα χέρια της αν φύγουν», σκέφτηκα…

Θ.Α.