Ads

Απαγορεύτηκε από το νομάρχη Κορινθίας, ξαφνικά, η προβολή ταινίας σχετικής με την Παλαιστίνη, η οποία ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο των προβολών που διοργανώνει κάθε Τετάρτη το Κέντρο Νέων. Παρά την απαγόρευση, τελικά συγκεντρώθηκε κόσμος και η προβολή έγινε κανονικά αλλά πλέον ακούγονται φωνές που κάνουν λόγο για λογοκρισία, κάτι που έχει ιδιαίτερο βάρος δεδομένων των τραγικών εξελίξεων στον «Στόλο της Ελευθερίας».

Έκπληξη προκάλεσε η προφορική ενημέρωση της Τετάρτης, 2 Ιουνίου, περί απαγόρευσης της προγραμματισμένης προβολή στο Κέντρο Νέων της ταινίας «Lemon Tree», ισραηλινής παραγωγής με θέμα τον αγώνα μιας Παλαιστίνιας χήρας στη Δυτική Όχθη για τη διάσωση του κήπου της από τους ισραηλινούς εποίκους. Η βραβευμένη στο Ισραήλ αλλά και την Ευρώπη ταινία είχε επιλεγεί από την Κινηματογραφική Ομάδα του Κέντρου Νέων, στο πλαίσιο των προβολών που γίνονται κάθε Τετάρτη και οι οποίες, αποτελούν σύμφωνα με τo ecokorinthia.gr, «μια πολιτιστική όαση, μέσα στην απέραντη έρημο των ποικίλων πανηγύρεων».

Το Tvxs.gr επικοινώνησε με το μέλος της κινηματογραφικής ομάδας του Κέντρου Νέων, Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος μας διηγείται το περιστατικό: «Η κινηματογραφική ομάδα, στην οποία ανήκω κι εγώ, προβάλλει ταινίες εδώ και έξι μήνες στο Κέντρο Νέων Κορινθίας, εμείς κάνουμε την επιλογή των ταινιών και ποτέ δεν υπήρξε και κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με αφορμή μια άλλη εκδήλωση που θα γινόταν στο Κέντρο, με μια ομάδα της μεθόδου Silva, η οποία είχε ξανακάνει δυο εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο και είχε προγραμματίσει μια τρίτη.

Ads

Κάποιος όμως από μια τοπική εφημερίδα της Κορίνθου έκανε μια καταγγελία στο νομάρχη περί παραθρησκευτικών ομάδων και διάφορα άλλα τύπου «ποιός διοικεί το κέντρο τελοσπάντων», με αποτέλεσμα να αποφασίσει ο νομάρχης την απαγόρευσή της καθώς επίσης και να ενημερώνεται για όποια εκδήλωση γίνεται εκεί. Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Νέων ενημέρωσαν για την προβολή της ταινίας «Η Λεμονιά», η οποία συνέπεσε και με τα γεγονότα που έγιναν με το Ισραήλ.

Όμως ο νομάρχης αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η προβολή – προφορικά βέβαια, δεν υπάρχει κάποια έγγραφη απόφαση από κάποιο νομαρχιακό συμβούλιο ή κάτι τέτοιο. Για την απαγόρευση μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου Νέων, κ. Παναγιώτης Πούλος. Εμείς όμως πήγαμε, μαζεύτηκε κόσμος και προβάλλαμε την ταινία. Τώρα έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση αυτή. Υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Νέων στο οποίο συμμετέχει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας των οποίων ο προϊστάμενος είναι ο νομάρχης. Εμείς λοιπόν μπήκαμε σε μια διαδικασία για να πάρει μια θέση ο νομάρχης, με τρόπο και γιατί απαγορεύει εκδηλώσεις στο Κέντρο Νέων, οι οποίες γίνονται χρόνια. Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, υπάρχει και το δίκτυο εθελοντών που συνεργάζεται με όλη την Ευρώπη, και ξαφνικά έχει αρχίσει μια σειρά απαγορεύσεων, οι οποίες δεν έχουν καν περάσει από κάποιο νομαρχιακό συμβούλιο, και είναι τηλεφωνικές, μοναχά προφορικές».

Το tvxs.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον νομάρχη Κορινθίας κ. Νίκο Ταγαρά. Η γραμματεία δήλωσε πως θα μετέφερε το ερώτημά μας και πως θα μας ενημέρωνε άμεσα για την απάντηση του νομάρχη, όμως ουδεμία απάντηση λάβαμε μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (τρεις ώρες μετά την κλήση μας).

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του, «Το Κέντρο Νέων Κορινθίας είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας (ΝΟ.ΣΥ.Ν) Κορινθίας και του Δήμου Κορινθίων» στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου δεν εμφανίζεται το όνομα του νομάρχη κ. Ταγαρά.

Το trailer της βραβευμένης ταινίας, «η Λεμονιά»: