Κάθε μέρα το tvxs.gr παρουσιάζει σε συνέχειες την σειρά του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, “ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ”, στην οποία απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο Euro Comenius 2000. Σήμερα παρουσιάζεται ολόκληρη η τρίτη εκπομπή της σειράς, «Κομμουνισμός: Σαν τους πρώτους χριστιανούς». Η σειρά αποτελείται από έξι επεισόδια. 

Ads

Ο πατέρας, γραμματέας του εργατικού ΕΑΜ, συλλαμβάνεται και εκτελείται από τους Γερμανούς. Η μητέρα καταδικάζεται σε ισόβια από τους Βούλγαρους και εξορίζεται στην Ικαρία. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου τα δύο παιδιά της οικογένειας Λαζαρίδη δουλεύουν στους ασύρματους με τους οποίους το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Αθήνα επικοινωνεί με την εξόριστη ηγεσία στο Βουκουρέστι.

Το 1951 η Ασφάλεια ανακαλύπτει τους ασύρματους και τα δύο παιδιά καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπεία.

Κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του εμφυλίου, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ στέλνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι αρχές προτείνουν στους μελλοθάνατους να σώσουν την ζωή τους υπογράφοντας μια δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού. Οι περισσότεροι αρνούνται και εκτελούνται.

Ads

Ο Ν. Πλουμπίδης, ένα ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ που η ηγεσία του κόμματος υποπτεύεται ως χαφιέ, στέλνει ένα γράμμα από την παρανομία και προσφέρεται να παραδοθεί στις αρχές για να δικαστεί αρκεί να μην εκτελεστεί ο Μπελογιάννης. Με εντολή του Ζαχαριάδη, ο ραδιοσταθμός του κόμματος χαρακτηρίζει το γράμμα πλαστό. Η Έλλη Παπά εξηγεί την τακτική του Ζαχαριάδη. Ο Τ. Λαζαρίδης, που θα αποφύγει την εκτέλεση την τελευταία στιγμή, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Μπελογιάννη με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο κελί.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ακόμη οι: Λ. Κύρκος και Γρ. Φαράκος. Παρουσιάζονται επίσης ανέκδοτα κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την δίκη Μπελογιάννη που βρέθηκαν στα αμερικάνικα αρχεία.

Δείτε επίσης: Κομμουνισμός: Η Μεγάλη Ουτοπία του 20ου αιώνα (στ’-θ’)

Δείτε επίσης: Κομμουνισμός: Η Μεγάλη Ουτοπία Του 20ου αιώνα (μέρη α’-ε’)