Την 1η Αυγoύστου του 1944 η 15χρονη Άννα Φρανκ καταχωρεί για τελευταία φορά στο διάσημο σήμερα ημερολόγιο της. Τρεις μέρες αργότερα, η οικογένεια Φρανκ συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς στρατιώτες και μεταφέρεται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Τον επόμενο Μάρτιο, η Άννα Φρανκ, ταλαιπωρημένη από τις κακουχίες και άρρωστη με τύφο, φεύγει από τη ζωή.

Ads

Η Άννα Φρανκ

Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στη Φρανκφούρτη. Ήταν μια έφηβος, η οποία έζησε το ναζιστικό καθεστώς, το οποίο και της κόστισε τη ζωή. Πρόλαβε όμως, αυτά τα λίγα χρόνια της ζωής της, να μας αφήσει αξιόλογη κληρονομιά. Το ημερολόγιό της θα παραμείνει για πάντα μια υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Το ημερολόγιο διηγείται την ιστορία της νεαρής που πρέπει να μεγαλώσει με περιορισμούς και να επιβιώσει μέσα από απάνθρωπες καταστάσεις. Η ιστορία της καθημερινής της ζωής, το κρύψιμο, η διαβίωση με εφηβικές συναισθηματικές συγκρούσεις και οικογενειακές λογομαχίες σε συνδυασμό με την προσπάθεια να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε στον εξωτερικό κόσμο, συνθέτουν μια ζωή που είχε μόλις αρχίσει.

Ads

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει από τη Γερμανία στο Άμστερνταμ το 1933, όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη χώρα. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα της.

Μετά από δυο χρόνια τους κατέδωσαν, και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετά από μακροχρόνια παραμονή στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, η Άννα και η αδερφή της μεταφέρθηκαν στο Μπέργκεν – Μπέλσεν. Εκεί, η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή.

Τον Φεβρουάριο του 1945 όμως και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο με τη Μαργκό Φρανκ να χάνει τη ζωή της λίγο αργότερα. Ο χαμός της αδερφής της λύγισε την Άννα η οποία πέθανε στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους.

Ο πατέρας της, Όττο, ήταν ο μόνος που επέζησε από την οικογένεια Φρανκ. Ο Όττο Φρανκ γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε περισωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του αρχικά στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «The Diary of a Young Girl», κάνοντας την Άννα ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.