Η Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας, που συγκροτήθηκε στις αρχές του Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, έκανε την πρώτη της εμφάνιση και στην Αθήνα. Η Πρωτοβουλία φιλοδοξεί η κίνησή της να γίνει πανελλαδική και να αναδείξει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα στην οικονομική κρίση και την ανισότητα των φύλων που βαθαίνει. Για το θέμα μίλησαν στο tvxs.gr η Σόνια Μητραλιά από την Πρωτοβουλία της Αθήνας και η Βούλα Τάκη από την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης.

Ads

Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, ενώ παράλληλα είναι αυτές που έχουν διπλό ρόλο στην λειτουργία της κοινωνίας μιας και καλούνται πέρα από την εργασία τους να αναλάβουν και τα οικογενειακά βάρη. Διπλή είναι και οι επίθεση που δέχονται, σύμφωνα με την κα Μητραλιά και την κα Τάκη, μέλη της Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας.

«Διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, το υπάρχον οικονομικό σύστημα ρίχνει τα βάρη στις γυναίκες. Διότι οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο χωρίς να πληρώνονται καθώς μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και αναλαμβάνουν αυτές κυρίως σε οικογενειακό επίπεδο να τις αναπληρώσουν», τονίζουν.

Άλλο ένα στοιχείο που υπογραμμίζεται από την Πρωτοβουλία είναι το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και φτάνει το 32% στις νεαρές γυναίκες. «Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή είμαστε στην καρδιά του προβλήματος, καθώς οι γυναίκες υπόκειντο πριν έρθουν τα μέτρα του μνημονίου σε καθεστώς ελαστικής απασχόλησης, σε μικρότερους μισθούς κ.α», υποστηρίζει η κ. Μητραλιά.

Ads

Όμως η βασική αιτία που πλήττονται τόσο πολύ οι γυναίκες από την κρίση είναι, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, το υπάρχον οικονομικό σύστημα, που θέλει να επενδύει με σκοπό το κέρδος χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού της κοινωνίας και εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Το φαινόμενο της κοινωνικής ανισότητας των φύλων, έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με την κα Τάκη, αλλά τώρα βαθαίνει περισσότερο. «Σε περιόδους κρίσης, όπως συνέβαινε και παλαιότερα, ξεκινά μια προπαγάνδα που προωθεί το σκεπτικό να γυρίσουν οι γυναίκες στο σπίτι, αφήνοντας την εργασία τους».

Η Πρωτοβουλία επιθυμεί, όπως ανέφεραν στο tvxs.gr η κα Μητραλιά και η κα Τάκη, την διεύρυνσή της και σε άλλες πόλεις στην Ελλαδα. Εκτός από το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος στην Αθήνα με συζήτηση που έγινε στις 8 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ, η Πρωτοβουλία συνεργάζεται και με πολλές γυναίκες στη Νάουσα και την Έδεσσα. Όπως εξήγησε η κα Μητραλιά, «οι γυναίκες αυτές είναι πολύ δραστήριες καθώς συμμετέχουν σε σωματεία αλλά και στο κίνημα ‘Δεν πληρώνω’». Οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές «μετά από το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργίων αντιμετωπίζουν υψηλούς δείκτες ανεργίας».

Η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ την Δευτέρα 18 Απριλίου. Θα συμμετάσχει επίσης στο «Διεθνές Συνέδριο ενάντια στο Χρέος και στο Μνημόνιο» στις 6, 7 και 8 Μαϊου.