Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, προσέφυγε ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος ζητώντας μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης του Ασωπού ποταμού και του περιβάλλοντα χώρου.

Ads

«Η ρύπανση του Ασωπού από τα απόβλητα των βιομηχανιών συνεχίζεται ανεξέλεγκτα μέχρι σήμερα λόγω της αδράνειας της Πολιτείας» αναφέρει στην προσφυγή του ο κ. Θεοδωρόπουλος και προσθέτει ότι η πολιτεία δεν έλαβε τα αναγκαία εκείνα μέτρα για να τηρηθούν οι όροι των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών κατά μήκος το Ασωπού, αλλά ούτε ανακαλεί τις άδειες όσων δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας βιομηχανιών και ρυπαίνουν τον Ασωπό.

Ο δήμαρχος των Οινοφύτων, που έχει δει τα κρούσματα καρκίνου να πληθαίνουν στις τάξεις των κατοίκων του δήμου του, σημειώνει ότι «απαιτείται άμεση παρέμβαση για επίλυση του προβλήματος», παρόλο που διαπιστώνει «συνέχιση της πλήρους απουσίας ανάληψης δράσεων εκ μέρους τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αν και είναι υποχρεωμένες από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία να λάβουν τα αναγκαία μέτρα».

«Η Πολιτεία στην περίπτωση του Ασωπού δεν τήρησε καμία ευρωπαϊκή οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα, την προστασία των υπόγειων υδάτων από την ρύπανση, την περιβαλλοντική ευθύνη των κυβερνήσεων, κ.λπ. Ούτε όμως τήρησε την ελληνική νομοθεσία για την διαχείριση των υγρών και επικίνδυνων αποβλήτων», σημειώνεται στην προσφυγή.

Ads

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις στο νερό της περιοχής ανιχνεύθηκε συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνά τα 60mg/l καθώς και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούν τα 30mg/l.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τη μεριά του χαρακτήρισε «έκπληξη» την προσφυγή του Δημάρχου των Οινοφύτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι τηρεί πιστά τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος προστασίας και αποκατάστασης της περιοχής του Ασωπόυ.

Όπως υποστήριξε από την πλευρά του το υπουργείο:

– έχει, ήδη, εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζονται αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα για το ποτάμι και αυστηρά όρια εκπομπών από τις βιομηχανίες της περιοχής.
– σε εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ οι βιομηχανίες υποχρεούνται εντός του 2011 να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τα νέα όρια και να αναθεωρήσουν τις άδειες λειτουργίας.
– έχει, ήδη, επιτευχθεί, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των Οινοφύτων με νερό του Μόρνου. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των αρμόδιων τοπικών φορέων για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και της επέκτασης του δικτύου υδροδότησης σε μη εξυπηρετούμενους σήμερα οικισμούς.
– δρομολογείται η παροχή αρδευτικού νερού από την Υλίκη, προκειμένου να αποφευχθεί η άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής με τα προβληματικά υπόγεια νερά και αναμένεται η ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών εντός του 2010, και,
– αρχίζει άμεσα η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την αποκατάσταση της ποιότητας των υπόγειων νερών.

«Τα μέτρα αυτά χαιρετίστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής ως δικαίωση των αγώνων τους, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο άρχισαν να επιλύονται τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο δήμαρχος Οινοφύτων, ο οποίος αδιαμαρτύρητα ανέχθηκε την απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων ετών, είναι ο μόνος που δεν αναγνωρίζει τα, κατά κοινή ομολογία, πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν. Είναι λυπηρό, ιδίως στη σημερινή συγκυρία που απαιτεί αυξημένο αίσθημα ευθύνης, στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να παίζει κανείς με την υγεία των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.