Οι υπεύθυνοι της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP και της ιδιοκτήτριας εταιρείας της πλατφόρμας Deepwater Horizon εμφανίζονται έτοιμοι να αρνηθούν ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου κάθε ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση της πλατφόρμας.

Ads

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BP America Λαμάρ Μακκέι διαβεβαιώνει στις προκαταρκτικές του δηλώσεις ενώπιον της επιτροπής Ενέργειας των Φυσικών Πόρων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί «χωρίς διακοπή» μέχρι η διαρροή πετρελαίου να τεθεί «υπό έλεγχο». Όπως σημειώνουν οι μηχανικοί της BP, μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου που εκτιμάται ότι φτάνει τα 800.000 λίτρα πετρελαίου κάθε ημέρα.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει ήδη στοιχίσει 350 εκατομμύρια δολάρια στην BP, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει τελικά και τα δισεκατομμύρια. Εσωτερική έρευνα στην BP, που διεξάγεται από μία ομάδα 40 ανθρώπων, «δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπεράσματα» για τα αίτια του ατυχήματος.

Ο Μακκέι προσανατολίζεται σε ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας της πλατφόρμας, της Transocean Limited, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι υπεύθυνη για ένα κρίσιμο μέρος του εξοπλισμού που δεν λειτούργησε μετά την έκρηξη εμποδίζοντας τον έλεγχο των φρεατίων.

Ads

«Τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται σε ένα ατύχημα. Δυστυχώς, για λόγους που ακόμα δεν κατανοούμε, σε αυτή την περίπτωση δεν λειτούργησαν», αναφέρει ο Μακκέι.

Ο διευθυντής της Transocean Στίβεν Νιούμαν γράφει στις δικές του δηλώσεις ότι το να κατηγορεί κανείς αυτή τη βαλβίδα των 450 τόνων «απλώς δεν βγάζει νόημα», υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου στη θάλασσα είναι, από την αρχή τους ως το τέλος τους, ευθύνη της εταιρείας που τα εκμεταλλεύεται».