Ads

Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, ο πρόεδρος διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση και η αντιπολίτευση ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Κιργιστάν την Τετάρτη, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων Ασφαλείας, που κόστισαν τη ζωή σε πολλά άτομα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 65 και οι τραυματίες τους 400, ωστόσο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς. . Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενταθεί καθώς σήμερα το πρωί αναμένεται νέων κύμα διαδηλώσεων.

Ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Daniyar Usenov υπέγραψε επιστολή παραίτησής του και ότι ήδη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών Rosa Otunbayeva. Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA αναφέρουν ότι και ο πρόεδρος Kurmanbek Bakiyev έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν, Moldomus Kongantiyevο, στην πόλη Talassk, απ’ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο υπουργός ήταν όμηρος των διαδηλωτών, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

Ads

Οι διαδηλωτές φέρονται να κρατάνε όμηρο τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Akylbek Zhaparov, και να έχουν καταλάβει έδρα της τηλεόρασης του Κιργιστάν καθώς όλα τα κανάλια έπαψαν να εκπέμπουν αμέσως μετά την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης της χώρας. Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι υπάρχει «πολύ αίμα χυμένο» στους δρόμους.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την Τρίτη, στην πόλη Talassk στα βορειοδυτικά, όταν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το τοπικό κυβερνητικό κτίριο ενώ μια άλλη ομάδα περικύκλωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας σημειώνονται και στις πόλεις Tokmak και Naryn.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Temir Sariyev ανέφερε ότι η αντιπολίτευση εισέβαλε και κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Bishkek.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας τυλίχθηκε στις φλόγες, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου. Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας. Διαδηλωτές μπήκαν στο σπίτι του προέδρου Kurmanbek Bakiyev και άρχισαν να αφαιρούν αντικείμενα, σύμφωνα με το Interfax. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των συγκρούσεων. Ο Omurbek Tekebayev, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι πάνω από εκατό πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στο Bishkek, περίπου 1.000 άτομα, τα οποία εισέβαλαν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου και πετούσαν έξω υπολογιστές και υλικό γραφείου.

Οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις δέκα κορυφαίων αντιπολιτευόμενων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ένας πρώην πρωθυπουργός και προεδρικός υποψήφιος. Μεταξύ των συλληφθέντων πολιτικών συγκαταλέγονται οι Temir Sariyev, Almazbek Atambayev, Omurbek Tekebayev και Isa Omurkulov, όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές τους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, επιθέσεις έχουν δεχθεί από χθες και δημοσιογράφοι. Ωστόσο, αργότερα ο Isa Omurkulov δήλωσε ότι οι αρχές απελευθέρωσαν περισσότερους από 10 συλληφθέντες, μετά τη συγκέντρωση πλήθους διαδηλωτών έξω από το κτίριο στο οποίο κρατούνταν. Εκείνος και ο Temir Sariyev αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε τηλεφωνικώς.

Πολίτες ανέφεραν ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί για τα περισσότερα σπίτια στην πρωτεύουσα, ενώ ο δρόμος που συνδέει το Bishkek με την πόλη Talassk έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Ο Omurbek Tekebayev είχε καλέσει τους υποστηρικτές του κόμματος του σε διαδηλώσεις σήμερα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο Bakiyev, ο οποίος έχει προκαλέσει την λαϊκή οργή εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται. Ο πρόεδρος Bakiyev ανέλαβε την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, με την αποκαλούμενη επανάσταση της Τουλίπας, υποσχόμενος εκδημοκρατισμό της χώρας. Εκτοτε, οι περισσότεροι συνεργάτες του προσχώρησαν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και νεποτισμό. Αν και το κόμμα του Bakiyev κέρδισε όλες τις έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2007, οι διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν τήρησαν τους διεθνείς κανονισμούς. Ο Bakiyev επανεκλέχθηκε το 2009 αλλά και πάλι οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν ήταν νομότυπες.

Eκκλήσεις για ηρεμία

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε σήμερα από τις αρχές του Κιργιστάν αλλά και από την εξεγερμένη αντιπολίτευση, «να απόσχουν από τη βία και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση» ενώ ταυτόχρονα αντέκρουσε χαρακτηρίζοντάς τις “καιροσκοπικές”, τις “δήθεν” πληροφορίες ότι, «η Μόσχα υποκίνησε τις λαϊκές διαδηλώσεις». Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς που τη θέλουν αναμεμιγμένη στην ένταση που επικρατεί στη γειτονική της χώρα και με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Grigory Karasin.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις της τάξης να μην πυροβολούν πολίτες, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει σε έναν εθνικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κιργιστάν το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στη χώρα, την ώρα που μετέβαινε στο γειτονικό Καζακστάν, και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν το νόμο.

Την ίδια στιγμή και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις συμπλοκές και ζητούν την επάνοδο της ηρεμίας. Οι ΗΠΑ «παρακολουθούν την κατάσταση» στο Κιργιστάν, , αναφέρεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο διαθέτει μια στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα. Το Κιργιστάν, μια χώρα 5.000.000 πολιτών, αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο στην περιοχή για τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν σημαντική βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν.

Την ανησυχία του για τις αναταραχές στο Κιργιστάν εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Διαβάστε σχετικά:

Η αντιπολίτευση αναλαμβάνει την εξουσία στο Κιργιστάν