Ads

Στις 13 Ιανουαρίου του 1968, ο ήδη διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Johnny Cash (1932 – 2003) έδωσε δυο μνημειώδεις συναυλίες στην κρατική φυλακή Folsom, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο δίσκος με τα 16 τραγούδια, τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη ζωντανή ηχογράφηση όλων των εποχών, κυκλοφόρησε πέντε μήνες αργότερα, κατακτώντας την 1η θέση στα charts της μουσικής country και το νούμερο 15 στα εθνικά.

Ήταν το 1955 όταν ο Johnny Cash που ηχογράφησε το τραγούδι Folsom Prison Blues και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για μια συναυλία σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Η ιδέα του ωστόσο χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να υλοποιηθεί. Το 1967 υπεύθυνος για την δουλειά του Cash στην Columbia τέθηκε ο γνωστός παραγωγός Bob Johnston.

Την ίδια εποχή, ο τραγουδιστής έθετε υπό έλεγχο το πρόβλημα του με τα ναρκωτικά και επιζητούσε έναν τρόπο να δώσει ώθηση στην καριέρα του, αφού οι δίσκοι του σημείωναν χαμηλές πωλήσεις. Με την στήριξη της συζύγου του June Carter Cash και του «βασιλιά του ροκαμπίλι» Carl Lee Perkins και της μπάντας του Tennessee Three ο Cash πραγματοποίησε δύο συναυλίες στην κρατική φυλακή Folsom στις 13 Ιανουαρίου του 1968.

Ads

Παρά τη μικρή αρχική επένδυση της Columbia, το άλμπουμ «At Folsom Prison» έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο Νο1 των charts της μουσικής country και στη θέση 15 στα εθνικά charts. Η ζωντανή εκτέλεση του Folsom Prison Blues στη φυλακή έγινε το πρώτο τραγούδι του Cash από το 1964 που μπήκε στο top 40.

Το άλμπουμ έγινε δεκτό με θερμές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Ο Johnny Cash επανέλαβε το εγχείρημα και στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 έδωσε μια συναυλία στην φυλακή του San Quentin, κυκλοφορώντας στη συνέχεια και άλμπουμ με τίτλο «At San Quentin».