Στη Γερμανία, από τη 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία μια μεγάλης βάσης δεδομένων με πληροφορίες για εργαζόμενους, τις οποίες υποχρεούνται να παρέχουν οι εργοδότες.

Ads

Όπως είναι φυσικό το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ο «Μεγάλος Αδερφός» των εργαζομένων, φέρει το όνομα ΕLΕΝΑ (από τα αρχικά των λέξεων Εlektronischer Εntgeltnachweis, που σημαίνει ηλεκτρονική τεκμηρίωση μισθού).

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής θα καταγράψει και θα αποθηκεύσει πληροφορίες για τους περίπου 40 εκατομμύρια Γερμανούς μισθωτούς. Οι πληροφορίες αφορούν στο μισθό αλλά και στις απουσίες τους από τη δουλειά για λόγους ασθενείας ή άλλους, στη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στις παρατηρήσεις ή στις πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν δεχθεί.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από το 2012 οι γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του ΕLΕΝΑ για να αποφασίζουν αν θα καταβάλουν ή θα αρνούνται να χορηγούν τα διάφορα επιδόματα που ζητούν εργαζόμενοι.

Ads

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ΕLΕΝΑ ανήκει στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ (2002) και διακηρύσσεται ότι με αυτή τη βάση δεδομένων
οι εργοδότες θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση να δίνουν στις αρχές έντυπες δηλώσεις για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν μια ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες αρχές για την ανάκληση προσωπικών τους δεδομένων.