Κάλεσμα για δράση κατά της διεθνούς τρομοκρατίας απεύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ. Η 84χρονη σήμερα Ελισάβετ είχε να ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 53 ολόκληρα χρόνια. Σημειώνεται ότι η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας το 1952.

Ads

Η βασίλισσα Ελισάβετ απεύθυνε ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως ηγέτης της Βρετανίας και άλλων 15 κρατών, καθώς επίσης και ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε από όλα τα κράτη να εργαστούν σκληρά και για άλλα παγκόσμια προβλήματα, όπως την κλιματική αλλαγή. Μετά την ομιλία της, η μονάρχης της Αγγλίας επισκέφτηκε το σημείο «Μηδέν» όπου σημειώθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η βασίλισσα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα εναποθέτοντας λουλούδια στο σημείο των πεσόντων και ανταλλάσσοντας κάποιες κουβέντες με συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Την 84χρονη βασίλισσα και το σύζυγο της πρίγκιπα Φίλιππο υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ανώτατοι αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Ads

Πρόγραμμα περικοπών στο παλάτι

Η οικονομική κρίση πλήττει και το παλάτι της Αγγλίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η βασίλισσα θα μείνει χωρίς αποθεματικά μέσα στα επόμενα δυο χρόνια!

Σύμφωνα με την έκθεση, τους τελευταίους 2 μήνες η βασίλισσα Ελισάβετ αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει 6,5 εκατ. λίρες από τα αποθέματα της, ενώ το ποσό που απομένει ανέρχεται σε 15 εκατ. λίρες το οποίο και προβλέπεται να ξοδευτεί μέχρι το 2012. Κατόπιν αυτού, η βασίλισσα της Αγγλίας έδωσε εντολή στους λογιστές της να κάνουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες για τα ανάκτορα, κόβοντας τις αγορές επίπλων, γραφικού υλικού, στολών για το προσωπικό και «παγώνοντας» τους μισθούς του προσωπικού.

«Εφαρμόζουμε πρόγραμμα μεγάλων περικοπών και προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις προσλήψεις νέου προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της βασίλισσας Ελισάβετ, Σερ Αλαν Ριντ. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι επιτελείς στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δέχθηκαν να γίνουν περικοπές στους μισθούς τους.

Μειώσεις γίνονται και στα έξοδα μετακίνησης της βασίλισσας, που από 6,5 εκατ. λίρες που ήταν πριν δύο χρόνια έπεσαν στα 3,9 εκατ. για την περίοδο 2009-2010. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ανακοίνωσε ότι η κρατική επιχορήγηση της βασιλικής οικογένειας θα “παγώσει” για τη νέα περίοδο 2010-2011.