Ads

Το ελληνικό κακό παράδειγμα, με το κίνδυνο χρεωκοπίας, την δυσφήμιση της χώρας και την επιβολή δρακόντειων μέτρων, επικαλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας. Το κλίμα επιβαρύνεται από την πτώση του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, παρά την ήπια ανάκαμψη που σημείωσαν σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών).

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμα τους το 2011, οπότε καταργείται και το επίδομα (2.500 ευρώ) για γέννηση παιδιού. Η πορτογαλική κυβέρνηση που έθεσε ως στόχο να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της στο 4,6% του ΑΕΠ, από 8,3% που είναι σήμερα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον ΦΠΑ, που θα διαμορφώνεται πλέον σε 21%, και του φόρου εισοδήματος. Επίσης θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια και θα μειωθούν οι μισθοί ανώτατων κυβερνητικών στελεχών.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησαν στην αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή “Democracy Now” την περασμένη εβδομάδα, ο γνωστός Βρετανός διανοούμενος Tariq Ali και ο Mark Weisbrot, διευθυντής του Center for Economic and Policy Research προειδοποίησαν μεταξύ των άλλων για τα επερχόμενα μέτρα, τονίζοντας ότι, με τις αντιδράσεις τους, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα “αγωνίζονται για όλη την Ευρώπη”. Σε μια παράλληλη εξέλιξη βουλευτές που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του βρετανικού Εργατικού Κόμματος καθώς και συνδικάτα, προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα την νέα κυβέρνηση: “δεν υπάρχει έγκριση από τους ψηφοφόρους για περικοπές και , όπως στην Ελλάδα, κάθε απόπειρα να εφαρμοστούν θα βρει γερή αντίσταση”

Συσκέψεις και κερδοσκοπία

Ads

Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν και στην συνεδρίαση των συμβουλίων του Eurogroup και του Ecofin, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (17/05) και αύριο Τρίτη (18/05), με θέμα τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Στο Ecofin θα συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ε.Ε., ενώ αναμένεται να υπάρξει σχέδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αντίθετη ωστόσο σε αυτό το σχέδιο φέρεται να είναι η Βρετανία. Αν εγκριθεί η οδηγία αναμένεται να υιοθετηθεί στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα θα υπάρξει οδηγία για τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών Οικονομιών,η οποία θα δίνει προτεραιότητα στη συμμόρφωση προς το Σύμφωνο Σταθερότητας, στη παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των εξελίξεων της ανταγωνιστικότητας, την καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την καθιέρωση ενός δυναμικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων εντός της Ευρωζώνης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία από την πλευρά της θα ενημερώσει για την πορεία των μέτρων που έλαβε όταν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δέχονται πίεση από τις Βρυξέλλες για τη μείωση των εθνικών ελλειμμάτων τους, με τη σειρά τους ζητούν περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, που προβλέπει μιαν αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 4,5 %. Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να αρχίσει να συζητείται την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και η συζήτηση φαίνεται ότι θα είναι έντονη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, τόνισε ότι θα πρέπει στη συνέχεια να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην εντατικοποίηση των ελέγχων για τα χρέη των κρατών μελών.

Ο Όλι Ρεν,σε συνέντευξή του στη Φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», σημειώνει ότι «μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά. Στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως».

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε τους ομολόγους του στη ζώνη του ευρώ να «ενισχύσουν» την κοινή δημοσιονομική πειθαρχία και να εντείνουν τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών, χωρίς να αποκλείει μάλιστα την ιδέα να τεθεί συνταγματικά κάποιο ανώτατο όριο για τα εθνικά ελλείμματα. Μάλιστα δεν απέκλεισε την ιδέα οι χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να προβλέψουν στο σύνταγμά τους, τον καθορισμό ανωτάτου ορίου για το δημόσιο έλλειμμα, κάτι που οι Γερμανοί αποκαλούν «φρένο στα ελλείμματα».

Η κρίση, την οποία βιώνει σήμερα η ευρωζώνη, είναι σοβαρή και θα πρέπει να λειτουργήσει ως μέσο αφύπνισης των Ευρωπαίων πολιτικών, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Χουέργκεν Σταρκ. Ο Σταρκ ανέφερε, μάλιστα, ότι σκοπεύει να προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος, το οποίο θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης και θα επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο CNN άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί η Ελλάδα νομικά εναντίον ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αν αποδειχτεί από την Εξεταστική Επιτροπή η ανάμειξή τους στην δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας. Σήμερα, Δευτέρα, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών). Παράλληλα, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DFB), τόνισε ότι «όλα τα σχέδια στήριξης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να διευθετηθούν οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και στα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε η Γερμανία θα πρέπει να κάνει «πολύ δύσκολες επιλογές» για την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών της.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρέντερλε εξαπέλυσε επίθεση κατά του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας της Deutsche Bank, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην έχει την ικανότητα να εξοφλήσει το χρέος της.

Εν τω μεταξύ, σε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρούν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Βρετανία.

Υποχωρεί η Βρετανία για τα hedge funds

Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στην πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds), η οποία αναμένεται να αποφασιστεί στη διήμερη συνεδρίαση του Ecofin, γράφει η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας και αυτήν την έχουμε ήδη χάσει», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Συντηρητικών.

H Βρετανία φοβάται ότι η νομοθεσία αυτή θα είναι επιζήμια για τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης οδηγίας. Σημειώνεται ότι στο Λονδίνο γίνεται η διαχείριση περίπου του 70% των ευρωπαϊκών κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds).

Το Λονδίνο ζητούσε αρχικά τη μετάθεση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, επειδή η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών είχε μόλις σχηματιστεί, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.