Ads

Τραυματισμούς και καταστροφές άφησε στο πέρασμά της μία βροχή μετεωριτών στην κεντρική Ρωσία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι περισσότερες αναφορές, έστω και συγκεχυμένες, έρχονται από το Τσελιάμπινσκ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, ο νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για περίπου 500 τραυματίες που οφείλονται σε σπασμένα τζάμια ή χτυπήματα. Οι 34 από αυτούς παρέμειναν στα νοσοκομεία. Οι επιστήμονες δεν συνδέουν μέχρι στιγμής την πτώση του μετεωρίτη στη Ρωσία με τον αστεροειδή που αναμένεται να περάσει σήμερα σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη.

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για έναν αστεροειδή μετεωρίτη που εξερράγη λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα και έσπασε σε θραύσματα πριν φτάσει στο έδαφος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μίλησε στο Associated Press για βροχή μετεωριτών ενώ εκπρόσωπος άλλου υπουργείου ανέφερε στο Ίντερφαξ ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη. Θραύσματα φέρεται να έχουν πέσει στη Σάτκα.

«Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πρακτορείο Ιντερφαξ.

Ads

image

Η βροχή μετεωριτών πάνω από τα Ουράλια, η οποία συνοδεύτηκε από ισχυρές εκρήξεις, προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 500 ανθρώπων και τον πανικό σε πολλές περιοχές. 

Φλεγόμενοι βράχοι έγιναν ορατοί από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, την ώρα που προσέκρουαν στο έδαφος της περιοχής των Ουραλίων.

image

image

image

Οι κάτοικοι της περιοχής Τσέλιαμπινσκ έκαναν λόγο για δόνηση του εδάφους, σπασμένα παράθυρα, ενώ άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί από τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της πτώσης των μετεωριτών.

image

image

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σχολείο του Τσέλιαμπινσκ. Το Ίντερφαξ αναφέρει επίσης ότι τοίχος κατέρρευσε σε εργοστάσιο στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις ή τέσσερις άνθρωποι. 

Το ρωσικό RT υποστηρίζει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του – αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

image

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει κινητοποίησει 20.000 υπαλλήλους και τρία αεροσκάφη για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Δεν συνδέεται το φαινόμενο με το πέρασμα του αστεροειδή 2012 DA14

Στο μεταξύ, πολύ κοντά από τη Γη αναμένεται να περάσει σήμερα ένας αστεροειδής, μεγέθους περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο οποίος θα είναι ορατός από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

 
Οι επιστήμονες απέρριψαν τους ισχυρσιμούς ότι υπάρχει σύνδεση του φαινομένου στα Ουράλια με την επικείμενη διέλευση του αστεροειδούς 2012 DA14, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη.

Ο καθηγητής Άλαν Φίτζιμονς του Κέντρου Αστροφυσικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, τόνισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση των δύο φαινομένων.

«Ενας λόγος είναι ότι ο αστεροειδής πλησιάζει τη Γη από το νότο, ενώ ο μετεωρίτης χτύπησε το βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο καθηγητής στο BBC.