Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ένα μεγάλο κομμάτι από ότι έχει απομείνει θα γκρεμιστεί από κατασκευαστική εταιρεία προκειμένου να δημιουργηθούν πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία με τις ευλογίες των δημοτικών αρχών της πόλης, όπως αποκαλύπτει η Guardian. Στο μέρος του Τείχους που γκρεμίζεται, βρίσκονται περίφημες τοιχογραφίες και γκραφίτι, όπως το φιλί των Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ.

Ads

 
Η απόφαση του δημάρχου του Βερολίνου Φραντς Σουλτζ έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ανάμεσα σε εκείνους που εύλογα διαμαρτύρονται, είναι καλλιτέχνες που τέσσερα χρόνια πριν είχαν ζωγραφίσει το τείχος, δημιουργώντας την «ανοιχτή γκαλερί της Ανατολικής Πλευράς». Το κόστος της έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο δήμαρχος της πόλης υποστηρίζει ότι η κατασκευαστική εταιρεία έχει το δικαίωμα να γκρεμίσει τα κομμάτια του τείχους, ώστε οι ένοικοι των πολυτελών διαμερισμάτων να έχουν καλύτερη θέα. Υποστήριξε μάλιστα ότι στη θέση του θα δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι, μεγάλα πεζοδρόμια και θα αναστηλωθεί η γέφυρα Μπρόμι, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Το Τείχος εκτείνεται σε γραμμή 1,3 χιλιομέτρων, στην καρδιά του Βερολίνου. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 800.000 τουρίστες συγκεντρώνονται για να το δουν από κοντά. Το άλλοτε γκρίζο τείχος έχει μετατραπεί, από εκείνον τον Δεκέμβρη του ’89, σε έργο τέχνης με τοιχογραφίες από καλλιτέχνες όλου του κόσμου. Εξάλλου αν και δυσάρεστη η ιστορία του έως το 1989 δεν παύει να είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

image
Φωτογραφία από διαδήλωση κατά του γκρεμίσματος μέρους του τείχους 

Από την ανέγερσή του, από τους Ανατολικογερμανούς, στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 το Τείχος χώριζε στη μέση τη Γερμανία και υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο το Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας.
 
Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι από τις ανατολικογερμανικές δυνάμεις ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα δυστυχήματα.

Ads