«Υπέρ μίας φιλόδοξης και πλήρης λύσης για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σχολίασε πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν και πρόσθεσε ότι προβλέπεται η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η εμπλοκή των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση που συζητείτai χρησιμοποιεί τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, ενώ η Κομισιόν πιέζει τους υπουργούς Οικονομικών για δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος που θα επιτρέπει στις χώρες τις ευρωζώνης να εγγυώνται δάνεια για τα μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η προτάσεις της Κομισιόν αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία.

Το έκτακτο συνέδριο του Ecofin φαίνεται να έχει αρχικά αποφασίσει ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σχετικά με το ποσό δανειοδότησής, σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομύρια ευρώ, που θα προκύπτουν είτε μέσω έκδοσης δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εγγυήσεις των κρατών μελών, είτε μέσω απευθείας δανεισμού της Επιτροπής από τις αγορές και στη συνέχεια σύναψη δανείων με τις χώρες του ευρώ.

Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν ότι θα αποφασιστεί η αύξηση του ποσού του Ταμείου που υπάρχει για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ευρώ από τα 50 δις. ευρώ στα 110 δις. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, πρόσβαση σε αυτό το Ταμείο θα έχουν και οι χώρες μέλη της ευρωζώνης. Επιπλέον, σημεντικό σημείο διαπραγμάτευσης είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο συντονισμός της με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ.

Ads

«Πρέπει να φτιαχτεί μια αδιαπέραστη και ακλόνητη γραμμή άμυνας για το ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εισερχόμενος στο Σύμβούλιο.

Εμπόδιο σε αυτό το μηχανισμό, ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί ως «ασπίδα του ευρώ», φαίνεται να είναι οι χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, αλλά καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο. Η Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, αντιτίθεται στη δημιουργία του μηχανισμού και προβάλει το επιχείρημα ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να προσφεύγουν στο ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία, η οποία επίσης δεν ανήκει στην ευρωζώνη, δεν αποκλείει να συμμετάσχει και αυτή στο μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται ότι για την υιοθέτηση της απόφασης, δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία.