Παρά τις έντονες αντιδράσεις, γερμανική εταιρεία αφαίρεσε σήμερα τμήματα του τείχους του Βερολίνου τα οποία έχουν διατηρηθεί για ιστορικούς λόγους. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οικοδόμοι αφαίρεσαν τέσσερα τμήματα του εναπομείναντος τείχους, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε εργοτάξιο κατασκευής κατοικιών.

Ads

Η ίδια επιχείρηση της γερμανικής εταιρείας είχε επιχειρηθεί και την 1η Μαρτίου. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές, όμως, είχαν εμποδίσει την αφαίρεση των τμημάτων αυτών της αποκαλούμενης East Side Gallery, μιας έκτασης 1,3 χιλιομέτρων του Τείχους που έχει μετατραπεί σε υπαίθρια γκαλερί. Οργανώσεις πολιτών χαρακτηρίζουν το Τείχος σύμβολο ελευθερίας.

image
 
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η «Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς» έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς εντός της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς καλλιτέχνες έχουν κοσμήσει τις επιφάνειες με έργα διαφόρων τεχνοτροπιών και θεματικών.
 
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η ύπαρξη του τμήματος έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια των κατασκευαστών να αξιοποιήσουν το κάλλος των παραποτάμιων περιοχών, ανεγείροντας συγκροτήματα κατοικιών.

image
 
Η αφαίρεση των τεσσάρων τμημάτων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 05:00 το πρωί, τοπική ώρα.
 
Μολονότι το τείχος έχει ενταχθεί από το 1991 στα διατηρητέα μνημεία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η συγκεκριμένη πρόνοια αφορά το τείχος και όχι τη γη επάνω στην οποία έχει κτισθεί.

Ads