Επτά από τους δώδεκα πρώην επιτρόπους βρίσκονται πλέον σε χρυσοφόρες θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γκίντερ Φερχόιγκεν, πρώην επιτρόπου για τη Διεύρυνση που διαπραγματεύθηκε το Σχέδιο Ανάν, είναι σήμερα, μεταξύ άλλων, και σύμβουλος της Ενωσης των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας.

Ads

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο Φερχόιγκεν είναι και senior σύμβουλος στη Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας (Royal Bank of Scotland), πολιτικός σύμβουλος της Γερμανικής Ενωσης Λαϊκών και Συνεταιριστικών Τραπεζών και μέλος του διεθνούς συμβουλίου των συμβούλων της Fleischman Hillard International Communications.

Η Μεγκλένα Κούνεβα έχει γίνει μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης Γαλλικής Τράπεζας, BNP, και δεν της έχει δοθεί ακόμη η άδεια που έχει ζητήσει να εργασθεί και για το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για το Κλίμα.

Ο Λουί Μισέλ, νεοφιλελεύθερος Βέλγος και ευρωβουλευτής, (σχέσεις της Ε.Ε. και παροχή οικονομικής βοήθειας στις υπό ανάπτυξη χώρες) απασχολείται στη διοίκηση του ιδιωτικού οργανισμού παροχής κυρίως στεγαστικών δανείων Credimo. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα πρόκειται και για φίλο αλλά και σύμβουλο του βασιλιά Αλμπέρτο του Βελγίου.

Ads

Ο αρμόδιος πρώην επίτροπος για την εσωτερική αγορά ο Ιρλανδός Τσάρλι ΜακΚρίβι εργάζεται ως μη εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης Low Cost αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, της ιρλανδικής Ryanair.

Η Αυστριακή πρώην Υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, η οποία συμμετείχε στην απόφαση για τον αποκλεισμό της Γάζας μετά την εκλογή της Χαμάς, έγινε μέλος στο εποπτικό συμβούλιο της Gamesa Corporation Tecnologica, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας κατασκευής και διαχείρισης αιολικών πάρκων. Επίσης είναι μέλος του διεθνούς συμβουλευτικού συμβουλίου της Norman Foster Associates. Τέλος είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος Fride.

Πολλοί είναι ακόμη οι πρώην επίτροποι που έχουν καταλάβει κρατικές ερευνητικές, διοικητικές και πανεπιστημιακές θέσεις στις πατρίδες τους, όπως για παράδειγμα ο Γάλλος Ζακ Μπαρό που σήμερα είναι μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, ενώ η νεοφιλελεύθερη Μάριαν Φίσερ Μπόελ (Γεωργία) είναι μέλος του ερευνητικού ιδρύματος της πατρίδας της Ρόκγουλ (Danish Rockwool Foundation).