Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Σύμφωνα με τα exit polls που παρουσιάστηκαν στο κανάλι ARD, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ελευθέρων Δημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, συγκέντρωσε συνολικά 41%, με τους Χριστιανοδημοκράτες (DCU) να συγκεντρώνουν 34,5% των ψήφων και τους εταίρους τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) 6,5%.

Ads

Στις εκλογές του 2005 τα δύο κόμματα είχαν αποσπάσει ποσοστό 44,8% και 6,2% αντίστοιχα.

Η ήττα στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συνεπάγεται και την απώλεια της πλειοψηφίας στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ). Πλέον η Μέρκελ θα πρέπει να στραφεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αναζητήσει υποστήριξη για να περάσει το πρόγραμμά της, όπως για παράδειγμα τις περικοπές φόρων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την παράταση της λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Πράσινοι αναμένεται να λάβουν ποσοστό 12,5% ενώ το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα Ντι Λίνκε θα ξεπεράσει το όριο του 5% και θα εκπροσωπηθεί στην τοπική Βουλή.

Ads

Σήμερα, Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας «στο εγγύς μέλλον» στη Γερμανία. «Κατά την άποψή μου, δεν θα είναι δυνατό να γίνουν μειώσεις στη φορολογία στο εγγύς μέλλον» δήλωσε η καγκελάριος, διευκρινίζοντας αργότερα ότι δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις το 2011 ή το 2012, που είναι ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζεται μέχρι στιγμής.

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το 2013.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την οργή των ψηφοφόρων για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Bild την παραμονή των εκλογών, έδειξε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα θα επηρεάσει την ψήφο ενός στους πέντε ψηφοφόρους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν πέντε χρόνια, η ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε αναγκάσει τον τότε Καγκελάριο να ανακοινώσει πρόωρη καταφυγή στις κάλπες–έχασε τις εκλογές από την Μέρκελ. Αν και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τόσο δραματικό, η ήττα των χριστιανοδημοκρατών σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη μεταβολή των πολιτικών τάσεων στη Γερμανία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.