Η παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης που διαπραγματεύεται με την τρόικα, δηλώνει σε ακόμη μία συνέντευξή του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προειδοποιεί ότι η Κύπρος έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, ωστόσο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο δυσλειτουργικό οικονομικό της μοντέλο, ενώ ρίχνει το μπαλάκι στους κύπριους αξιωματούχους καλώντας τους να πουν την αλήθεια για την εμπλοκή των καταθετών.

Ads

Όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, «η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον». 

Ενώ διαβεβαιώνει ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτει πως «είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει». «Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι καλεί τους κύπριους αξιωματούχους να πουν την αλήθεια στο λαό, δηλαδή ότι τόσο η δίκη του πρόταση όσο και αυτή του ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν στην υπόθεση οι καταθέτες αλλά να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο με τις δύο κυριότερες τράπεζες και τις ζημιές να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αυτό, αναφέρει ο κ. Σόιμπλε οι κύπριοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν

Ads

Πάντως, όπως σημείωσε, «εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο.
 
«Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους», συνεχίζει.

 Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν,υπογράμμισε.