Νέα γενιά Γερμανών ακροδεξιών εξτρεμιστών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το ίντερνετ για να προσυλητίσουν νέους οπαδούς, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στο Der Spiegel. Eπιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ads

 
Όλα ξεκίνησαν στις 30 Οκτώβρη σε μία εκδήλωση για τις “Διαπολιτισμικές Εβδομάδες” στην Φρανκφούρτη, όταν τρεις άντρες όρμησαν στη δημοτική βιβλιοθήκη, φορώντας μάσκες. Χόρευαν με τη μουσική που ακουγόταν από το στέρεο που κουβαλούσαν και κρατούσαν πλακάτ “Απομακρύνετε τον Πολυπολιτισμό”.
 
Μπορεί οι ταραχοποιοί να απομακρύνθηκαν σε λιγότερο από ένα λεπτό αλλά το βίντεο της εισβολής τους έγινε ανάρπαστο. Το βίντεο της οργάνωσης “German Identity Movement”, όπως αποκαλούνται, το παρακολούθησαν πάνω από 21000 χρήστες του youtube και πάνω από τριάντα τοπικές ομάδες σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας ταυτίστηκαν με την συγκεκριμένη οργάνωση, δημιουργώντας σελίδες στο Facebook.


 
Εκτός από την προαναφερθείσα οργάνωση μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει και το κίνημα, γνωστό ως “The Immortals”. Η προσέγγισή τους είναι πάντα η ίδια. Φορούν άσπρες μάσκες παρόμοιες με της διαδικτυακής οργάνωσης “Anonymous”, κρατάνε πανό και πορεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης, κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Αυτή τους η δράση βιντεοσκοπείται, μοντάρεται και παρουσιάζεται στο διαδίκτυο με δραματική μουσική υπόκρουση και ακροδεξιά μηνύματα.
 
Πρωτοπόροι σε αυτή τη νέα μορφή πολιτικής δράσης ήταν η οργάνωση “Resistance Movement in South Brandenburg”, η οποία και απαγορεύτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων πάνω από 260 αστυνομικοί έψαξαν 27 διαμερίσματα, ανάμεσα τους και του Marcel F., ενεργού νεοναζί από μικρή ηλικία και ηγέτη της οργάνωσης.
 
Το συμβάν στο Brandenburg δεν πτόησε την οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της Γερμανίας.
 
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος της προσπάθειας της σύγχρονης γενιάς ακροδεξιών εξτρεμιστών να εκσυγχρονίσει τις μεθόδους, με τις οποίες προσεγγίζει το κοινό και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Τα βίντεο γυρίζονται σε στενούς δρόμους και με ένα καλό μοντάρισμα και έξυπνη κινηματογράφηση οι παρευρισκόμενοι στις πορείες με τους πυρσούς φαίνονται αμέτρητοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι πάνω από 100 άτομα. Επίσης, φροντίζουν να μαθαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα μυστηρίου και παράλληλα, αποφεύγοντας τις διαμαρτυρίες εναντίον τους.
 
Αυτές οι τεχνικές φαίνεται να έχουν απήχηση κυρίως στον νεαρό κόσμο, τόσο σε αυτούς που συμμετέχουν στις πορείες, όσο και σε αυτούς που τις παρακολουθούν  μέσω ίντερνετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και νεαρά άτομα που έχουν ελάχιστη σύνδεση με ακροδεξιές ιδέες προσελκύονται από το υλικό αυτό.

Πηγή: Der Spiegel