Ανακοίνωση σχετικά με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις αποδοχές τους, εξέδωσαν χτες οι υπάλληλοι της Βουλής, στην οποία υπογραμμίζουν ότι «μπορεί να αποδέχθημε να μην έχουμε πλέον καμία ειδική προνομιακή και άνιση μεταχείριση, αλλά δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, απαξιωμένοι και εξευτελισμένοι».

Ads

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των περικοπών των αποδοχών των υπαλλήλων -που φθάνουν να έχουν μειώσεις μέχρι και 30%- έχουν δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ. και έχουν ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, «κάποιοι συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη ότι “η Βουλή μένει έξω από τις ρυθμίσεις” ή ότι “μπαίνει ασπίδα προστασίας στους υπαλλήλους της Βουλής”, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο θυμό και οργή στους πολίτες».

Στην ανακοίνωση του ο σύλλογος των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζει ανεξήγητο το λόγο που οι υπάλληλοι της Βουλής χλευάζονται και λοιδορούνται περισσότερο από τον καθένα. «Εμείς απαντήσαμε και θα εξακολουθούμε να απαντούμε χωρίς να προκαλούμε και να θίγουμε κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται αναφορά και στις εξαντλητικές συνθήκες των συγκεκριμένων εργαζομένων που προσαρμόζονται απολύτως στις συνθήκες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, χωρίς πενθήμερα και με ολοήμερες ακόμη συνεδριάσεις, χωρίς καμία δυνατότητα προγραμματισμού στην οικογενειακή ζωή.

«Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, συμπληρώνουν, να αντιδρούμε με νηφαλιότητα και όχι σπασμωδικά στις όποιες κατηγορίες από όπου κι αν προέρχονται κι ας κρεμόμαστε με τα μανταλάκια στα περίπτερα ως υπαίτιοι, εμείς, της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας», καταλήγουν.

Ads

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την Βουλή δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της Βουλής διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία και πλέον ανέρχονται στους 1340.

Το χρονικό των προσλήψεων

Το 2000 οι υπάλληλοι της βουλής ήταν 643. Από εκείνη τη στιγμή ο αριθμός τους αυξανόταν διαρκώς. Ειδικότερα το 2001 οι υπάλληλοι της βουλής γίνονται 667, το 2002 αυξάνονται στους 754, ενώ το 2002 με τις νέες προσλήψεις οι υπάλληλοι φτάνουν του 875. Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αριθμός των υπαλλήλων σπάει το φράγμα της χιλιάδας και πλέον το ελληνικό κοινοβούλιο απασχολεί 1.093. Η αυξητική πορεία συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά το 2005 αυξάνονται σε 1.150, το 2006 σε 1.178, το 2007 σε 1.216, το 2008 σε 1.292 και το 2009 σε 1.369.

Από τις 231 προεκλογικές προσλήψεις, οι 105 έγιναν πριν από τις εκλογές, ενώ οι 126 ολοκληρώθηκαν μετεκλογικά, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα ακύρωσής τους.

Σήμερα, λόγω συνταξιοδότησης, η βουλή αριθμεί 1340 υπαλλήλους, ανάμεσά τους και κάποια ηχηρά ονόματα όπως της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μερόπη Καλδή, η οποία είχε νομιμοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2003, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης, καθώς προσελήφθη ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, αλλά και συγγενείς βουλευτών.

Μία από τις περιπτώσεις που σχολιάστηκε ιδιαίτερα, χωρίς να είναι η μοναδική, και ανεπισήμως επιβεβαιώθηκε, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευστάθιος Κουτμερίδης έχει ως συνεργάτιδα στο γραφείο του στενό συγγενικό πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, διευκρινίστηκε πως ο κ. Σαμαράς έχει απόλυτο δικαίωμα να επιλέγει τους συνεργάτες του, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι ο κ. Μαυρομάτης δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί.

Δημόσιοι υπάλληλοι με ισχυρά προνόμια

Οι αποδοχές και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Χαρακτηριστικότερο εξ αυτών είναι η καταβολή 16 μισθών αντί 14 που έπαιρναν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Επιπλέον η σύνταξή που έπαιρναν, μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι περικοπές, ήταν πλήρης, δηλαδή το 100% του μισθού τους, ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι λάμβαναν, πριν από τις αλλαγές, μέχρι και το 80% των συντάξιμων αποδοχών τους με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.

Λίγο πριν βγουν στη σύνταξη οι υπάλληλοι της Βουλής παίρνουν μία επιπλέον προσαύξηση κατά 15%, ενώ από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής λαμβάνουν ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης.

Οι περικοπές…

Στο πλαίσιο των περικοπών στις αποδοχές του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι για τους υπαλλήλους της Βουλής θα υπάρξει:

– Μείωση κατά 8% των κοινών για τους δημοσίους υπαλλήλους επιδομάτων, που επέρχεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αφορά αυτοδικαίως και στους υπαλλήλους της Βουλής.

– Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μειώνονται (πέραν της μείωσης κατά 12% που είχε αποφασισθεί το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης.

– Επίσης, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μειώνεται (πέραν της μείωσης κατά 12% για μηνιαίο ποσό μέχρι 1.000€ και 17% για ποσά άνω των 1.000€ που αποφασίστηκε το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% το ειδικό επίδομα “έκτακτης αποζημίωσης” (έτσι ώστε η συνολική μείωση να ανέρχεται μέχρι 25%).

– Τέλος, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ισχύουν αυτοδικαίως και για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Μετά την ανακοίνωση των περικοπών υπάρχει ένα ρεύμα αποχωρήσεων προς συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, από την 1/1/2010 έχουν αποχωρήσει 113, οι 58 εκ των οποίων έφυγαν μετά την ανακοίνωση των περικοπών, ενώ όλο το 2009 είχαν αποχωρήσει μόλις 42 άτομα.