Δεν πραγματοποιήθηκε η ρατσιστική διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» που είχε προγραμματίσει για σήμερα, Μ. Πέμπτη, στο Σύνταγμα η Χρυσή Αυγή. Από νωρίς το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν σπεύσει στο σημείο για να εμποδίσουν το φορτηγό να ξεφορτώσει τα τρόφιμα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών ενώ κλειστές παρέμειναν για ένα διάστημα η Βασ. Σοφίας και η Αμαλίας. Από χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε διαμηνύσει ότι αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει τα «συσσίτια μίσους», που «προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη». Δηλώσεις στήριξης έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡΣε σημερινές του δηλώσεις ο Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας και τόνισε ότι «η λογική του τσαμπουκά δεν περνάει». Ανακοίνωσε δε, ότι από ‘δω και πέρα η πλατεία Συντάγματος δεν θα χρησιμοποιείται «για διανομές από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε». 

Ads

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Ηλ.Κασιδιάρης, Ηλ.Παναγιώταρος και Γ.Λαγός. Όταν έφθασε το φορτηγό με τα τρόφιμα, η αστυνομία δεν επέτρεψε να γίνει η εκφόρτωση. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκαν έντονα ενώ ένταση προκλήθηκε όταν μέλη του κόμματος επιχείρησαν να ανοίξουν τις πόρτες του φορτηγού για να κατεβάσουν τα τρόφιμα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τη Χρυσή Αυγή ότι ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να γίνουν προσαγωγές, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή Η. Παναγιώταρου. 

image
 
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έκοψαν κλήση στην Ηλία Κασιδιάρη γιατί είχε παρκάρει μπροστά στην πλατεία Συντάγματος. Γερανός της αστυνομίας επιχείρησε να πάρει το αυτοκίνητο του βουλευτή αλλά οι συγκεντρωμένοι απέτρεψαν την αστυνομία. 

Τελικά, το φορτηγό έφυγε και οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Καμίνης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Νίκο Δένδια – ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωση της πλατείας, καθώς δεν είχε ζητηθεί άδεια για την διανομή τροφίμων.

Ads

Καμίνης: Ποιος κυβερνά αυτή την πόλη;

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας και τόνισε ότι «η λογική του τσαμπουκά δεν περνάει». Ανακοίνωσε δε, ότι από ‘δω και πέρα η πλατεία Συντάγματος δεν θα χρησιμοποιείται «για διανομές από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε».
 
«Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος κυβερνάει αυτή την πόλη… Ο οποιαδήποτε τυχάρπαστος ή η δημοκρατικά εκλεγμένη δημοτική αρχή;» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με αφορμή την κίνηση της Χρυσής Αυγής να επιχειρήσει να μοιράσει «Τρόφιμα της Λαμπρής σε Έλληνες πολίτες» στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς ωστόσο να έχει ζητήσει τη σχετική άδεια.
 
«Η λογική του τσαμπουκά δεν περνάει» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και ευχαρίστησε την αστυνομία για την παρέμβασή της στην απομάκρυνση του φορτηγού της Χρυσής Αυγής, από το Σύνταγμα. Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας».
 
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι με διακριτικότητα και σεβασμό στους ανθρώπους, ο δήμος προσφέρει 9000 γεύματα ημερησίως, ενώ δίνει και 1000 γεύματα σε σχολεία. «Άλλο η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη και άλλο οι θεατρικές παραστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Σημείωσε ότι «η πλατεία Συντάγματος δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά για τη διανομή αγαθών από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε» τονίζοντας ότι «η πλατεία ανήκει στους κατοίκους της. Τις τύχες της τις καθορίζει η δημοτική αρχή».

Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή χαρακτήρισε παράνομο το μπλόκο στη διανομή των τροφίμων. Κάνει μεταξύ άλλων λόγο για εκτεταμένη χρήση χημικών κατά μελών του κόμματος και πολιτών «από το παράνομο και ανθελληνικό κράτος του Σαμαρά» ενώ υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή άρχισε να μοιράζει τρόφιμα και γι’ αυτό η αστυνομία σταματούσε τα φορτηγά σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προσήγαγε τους οδηγούς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από πιέσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Τέλος απειλεί ότι οι υπεύθυνοι «για τις σημερινές αθλιότητες θα λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». 

Χθες…

Χθες με αναρτήσεις του στο facebook αλλά και στο twitter ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
«Τις ημέρες κατάνυξης και αγάπης διάλεξε η Χρυσή Αυγή για να κάνει επίδειξη πρόκλησης, με συσσίτια μίσους, στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας και της πρωτεύουσας, την Πλατεία Συντάγματος.
 
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης.
 
Καθιστούμε απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί τη σχεδιαζόμενη αυριανή συνάθροιση αυθαίρετη και παράνομη και θα κάνει ό, τι επιβάλλεται προκειμένου αυτή να μην πραγματοποιηθεί».

Στην απάντησή της προς τον κ. Καμίνη, τον οποίο αποκαλεί «δήμαρχο των λαθρομεταναστών και της παγκοσμιοποίησης», η Χρυσή Αυγή ανέφερε ότι «το κοινωνικό της έργο θα συνεχιστεί, μέχρι ο ελληνικός λαός να απαλλαγεί από την άθλια μνημονιακή πολιτική» και κάλεσε τους «Έλληνες πολίτες» να παραστούν στη διανομή τροφίμων της Μεγάλης Πέμπτης στο Σύνταγμα.

 
Τη στήριξή της στην απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να μην επιτρέψει τα συσσίτια μίσους της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Συντάγματος, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. Mε την απόφαση αυτή, ο κ. Καμίνης «τιμά την ψήφο των δημοκρατικών πολιτών της Αθήνας». «Επιτέλους, οι φασιστικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να μένουν άλλο αναπάντητες. Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει μια ανοιχτή πόλη» προσθέτει.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Γιώργου Καμίνη εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ. «Χαιρετίζουμε την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να κάνει ό,τι επιβάλλεται προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το συσσίτιο μίσους που έχει ανακοινώσει η Χρυσή Αυγή για αύριο στην Πλατεία Συντάγματος. Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει δημοκρατική πόλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.