Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία της Νομαρχιακής Συμβούλου Αθηνών της ΝΔ, Χριστίνας Σιδέρη, ανάμεσα στους 29 ακροδεξιούς προσαχθέντες του Αγίου Παντελεήμονα στις 24/02. Την προσαγωγή παρουσιάζει μάλιστα η ίδια αγανακτισμένη μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα και το κείμενο της που αναδημοσιεύει και το επίσημο site της «Χρυσής Αυγής».

Ads

Σε κάποιο σημείο του κειμένου στο οποίο περιγράφει τις στιγμές της προσαγωγής της αναφέρει: «[…] Πίνουμε καφεδάκι με φίλους, στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, σε παρακείμενη καφετέρια. Μερικά λεπτά αργότερα, λίγα ακόμα παιδιά από τη γειτονιά προστίθενται στην παρέα μας. Είναι φίλοι και μέρες πριν έχουν ζητήσει την παρουσία μας, στη διαμαρτυρία που διοργανώνουν οι κάτοικοι για τις απαράδεκτες συνθήκες της ζωής τους […]».

Οι «φίλοι» όπως αναφέρει η κ. Σιδέρη στο κείμενο της αλλά και «τα παιδιά από τη γειτονιά» που προστέθηκαν στην παρέα τους και της είχαν ζητήσει την παρουσία της στη «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» ήταν και οι 29 προσαχθέντες του Αγ. Παντελεήμωνα.

Ανάμεσα σε αυτούς αναγνωρίζονται σύμφωνα και με το site της «Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας» οι Ηλίας Λέντζος, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Τάσος Χατζηπαράσχου από την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, Σάββας Χατζηπαρασκευάς, εκδότης της εφημερίδας «Στόχος» (ο οποίος τελικά συνελήφθη γιατί εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση), «κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμωνα και ηγετικά στελέχη από ανένταχτους Πατριώτες».

Ads

«Δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς ξέρουμε ότι η ΝΔ στο δήμο της Αθήνας συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή. ΛΑΟΣ και ΝΔ έχουν κοινό ψηφοδέλτιο στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτή η συνεργασία επέβαλλε την πιο ρατσιστική πράξη που ακούει στο όνομα κλείσιμο της παιδικής χαράς, για να μη μπορούν τα παιδιά των μεταναστών και οι γυναίκες με τις μαντίλες να μπαίνουν στη παιδική χαρά. Κάνουν λόγο για πράξη εθνικής απελευθέρωσης ενώ πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα», δήλωσε στο tvxs.gr, ο Πέτρος Κωνσταντίνου της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».

Παράλληλα, τονίζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1991, όταν ο Καλαμπόκας στην Πάτρα, στέλεχος της ΝΔ, δολοφόνησε τον Νίκο Τεμπονέρα, όταν μαζί με τη συμμορία του επιτεθήκαν στην κατάληψη του σχολείου».

Στο tvxs.gr μίλησε και ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», δηλώνοντας ότι «είναι γνωστό ότι και το ΛΑΟΣ έχει στηρίξει τον Κακλαμάνη στη δημαρχία αλλά και ότι υπάρχει μία ανοχή από την πλευρά της δημοτικής αρχής στις δραστηριότητες των φασιστών και των ακροδεξιών στον Άγιο Παντελεήμονα. Η παιδική χαρά είναι κλειστή όχι μόνο με απόφαση των φασιστών και των ακροδεξιών τραμπούκων της περιοχής, αλλά και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αφού έκλεισε η παιδική χαρά, αποφάσισε ότι γίνεται μελέτη για την ανακατασκευή της, καλύπτοντας πλήρως αυτή την ενέργεια».

Ο κ. Κουρκούλας επισημαίνει ότι στη περιοχή «υπάρχουν δεσμοί παραγόντων της ΝΔ, παραγόντων του ΛΑΟΣ και ακροδεξιών του ευρύτερου χώρου, οι οποίοι επιβεβαιώνονται και από αυτή τη σύλληψη».

Σημειώνεται ότι ο Τάσος Χατζηπαράσχος παρουσιάζεται ως μέλος της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας αλλά και μέλος του ΔΗΚΚΙ, ωστόσο πηγές από το ΔΗΚΚΙ, υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό έχει απομακρυνθεί.