Στον ανακριτή οδηγήθηκαν εκ νέου σήμερα, οι 3 εκ των 5 αστυνομικών του Α.Τ. Ακροπόλεως, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, με αφορμή κακοποίηση Χιλιανού κρατούμενου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο ένας εξ αυτών -ειδικός φρουρός- προφυλακίστηκε, ενώ οι άλλοι δύο αφέθησαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Ads

Ο 28χρονος ειδικός φρουρός στην απολογία του φέρεται να αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά του θύματος. Κατά την κρίση όμως ανακριτή και αρμόδιου εισαγγελέα που συμφώνησαν στην προσωρινή του κράτηση ο κατηγορούμενος που αρνήθηκε ότι υπέβαλλε τον κρατούμενο σε βασανιστήρια δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για το πώς προκλήθηκαν τα πολλαπλά τραύματα που φέρει ο 30χρονος Χιλιανός.

Συγκεκριμένα, ότι ο δεύτερος αστυνομικός που αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία των βασανιστηρίων, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία συμμετοχή αλλά η μοναδική του εμπλοκή είναι ότι φόρεσε τις χειροπέδες στον κρατούμενο και αφέθηκε ελεύθερος. Ο τρίτος αστυνομικός που αφέθηκε επίσης ελεύθερος είναι σύμφωνα με τη δικογραφία ο αξιωματικός υπηρεσίας ο οποίος συνέταξε δικογραφία για τον κρατούμενο στην οποία έκανε αναφορά για δήθεν απόπειρα απόδρασης του.

Οι δύο άλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για άμεση συνέργια σε κακοποίηση έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στην απολογία τους υποστήριξαν ότι είδαν τους συναδέλφους τους να χτυπούν τον αλλοδαπό, αλλά ότι δεν συμμετείχαν στην κακοποίηση του Χιλιανού μετανάστη.

Ads

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, αφορούν τα αδικήματα του βασανισμού και της κατάχρησης εξουσίας που βαρύνουν τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι φέρονται να ξυλοκόπησαν άγρια τον κρατούμενο και για απλή συνέργεια στις πράξεις αυτές που στρέφονται εναντίον των υπολοίπων τριών αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί της Πρωτοχρονιάς από το αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο ο 30χρονος Χιλιανός κρατούμενος, Πέδρο Ναβάρο. Έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα και στα χέρια. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο αλλοδαπός κρατούμενος, το μεσημέρι της Πέμπτης διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα στη γλώσσα του και με χειρονομίες στον σκοπό κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει καθόσον το καρτοτηλέφωνο, που βρίσκονταν εκεί, δεν λειτουργούσε.

Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον κτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και τότε αυτός τον απώθησε σπρώχνοντας τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε ρωτώντας τον παράλληλα για ποιόν λόγο τον κτυπά. Βλέποντας αυτό, άλλος ειδικός φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, με χέρια, πόδια και ελαστική αστυνομική ράβδο προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Παρόντες ήταν ακόμη, ένας ειδικός φρουρός, και ένας αστυφύλακας που επίσης συνελήφθησαν, οι οποίοι δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.

Ο 30χρονος είχε συλληφθεί την 23/12/2009 για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε πολίτη χρησιμοποιώντας σιδερένια λάμα. Στις 24/12/2009 είχε οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος του όρισε ρητή δικάσιμο για τις 08-01-2010. Στη συνέχεια κρατείτο προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος του το μέτρο της διοικητικής απέλασης, καθώς δεν διαθέτει άδεια παραμονή στη χώρα. Ο 30χρονος Χιλιανός υπήκοος, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, 11 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, οι οποίες έχουν συντελεστεί το τελευταίο 3μηνο εξετάζει το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην πλειοψηφία τους, αφορούν σε περιστατικά κακοποίησης κρατουμένων μεταναστών σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και καταγγελίες πολιτών για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς αστυνομικών. Σήμερα μάλιστα, ήρθε στο φως ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αυθερεσίας, κατά το οποίο αστυνομικοί του Α.Τ. Πάτμου κακοποίησαν 17χρονους μαθητές και τους ανάγκασαν να ξεγυμνωθούν.