Εκδικάζοντας την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, την Δευτέρα το βράδυ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι πρέπει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να επιστρέψει στον «αέρα» μέχρις ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας. Η απόφαση αυτή ερμηνεύθηκε ως νίκη απέναντι στο κυβερνητικό έργο από τους μεν και ως δικαίωση των αποφάσεών τους από τους δε. «Για αυτό ευθύνεται μια σκόπιμη ασάφεια που αφήνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», δηλώνει στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας ότι «σε καμία περίπτωση το ΣτΕ δεν δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ». Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Συγκεκριμένα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την ΕΡΤ πήρε την μορφή «χρησμού της Πυθίας» καθώς άφησε χώρο για πολλαπλές ερμηνείες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, σχολίασε ότι διαβάζει την απόφαση του ΣτΕ ως δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με μεταβατικό σχήμα.
 
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του αποδοκιμάζει ρητά την διακοπή του ραδιοτηλεοπτικού σήματος, οπότε διατάζει την αναστολή της διακοπής του σήματος των συχνοτήτων της ΕΡΤ. Αναφέρει λοιπόν ότι θα πρέπει το σήμα να είναι στον αέρα με μοναδικό λογότυπο το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρις ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας», δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Κατρούγκαλος.
 
«Από εκεί και έπειτα, εφόσον έχει διαπιστώσει ότι το σήμα διακόπηκε κατά παράβαση του Συντάγματος, πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να διορθώσει την κατάσταση, και εκεί έγκειται η σκόπιμη ασάφεια: Η απόφαση δεν λέει ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει με το σύνολο του παλιού προσωπικού ή ότι δεν θα απολυθεί αυτό. Δεν παίρνει θέση επ’ αυτού του ζητήματος. Αφήνει την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση για αυτό», εξηγεί ο συνταγματολόγος και προσθέτει ότι «η ερμηνεία του Γιάννη Στουρνάρα ήταν εφικτή εξαιτίας αυτής της σκόπιμης ασάφειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε αποκλειστικά την αναστολή της διακοπής του σήματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της αναμετάδοσης στο διαδίκτυο».
 
Κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το ΣτΕ ενόψει της έντασης που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό σχηματισμό προτίμησε να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς με μια απόφαση χωρίς αυτό να επηρεάζεται από τις πολιτικές τους θέσεις. «Τους έχει δώσει μια ανάσα τριών ημερών αλλά κανείς από τους τρεις εταίρους δεν έχει απομακρυνθεί ούτε εκατοστό από την θέση του. Ο ένας ότι η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει, και οι άλλοι δυο ότι η όποια αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ στην προτεραία κατάσταση. Το ΣτΕ τους άφησε δέσμιους των απόψεών τους, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούν», σχολιάζει και προσθέτει πως «δεν υπάρχει δικαίωση της κυβέρνησης μέσα από την απόφαση αυτή αλλά ακριβώς το αντίθετο». 
 
Η αποδοκιμαστική για το κλείσιμο της ΕΡΤ ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της συνταγματικότητας της όλης κυβερνητικής απόφασης. Στο άρθρο 15 του Συντάγματος αναφέρεται ότι ο άμεσος έλεγχος της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης υπάγονται στο κράτος.
 
Επ’ αυτού η απόψη του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ αντίκειται στο συγκεκριμένο άρθρο. «Αυτό γιατί ερμηνεύω ότι το χωρίο θεωρεί δεδομένο ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ανοιχτή και προστατεύεται. Εκτιμώ ότι έμμεσα αυτή είναι και η άποψη του ΣτΕ. Υπάρχουν, βέβαια, αξιόλογοι συνάδελφοι που θεωρούν ότι η υποχρέωση του κράτους σταματά στον έλεγχο».