Το πρόσωπο του τέρατος δεν τους τρομάζει. Παρά την αποθράσυνση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός, μετά την επιστροφή του από την Κίνα, συντάχθηκε με τη γραμμή Μπαλτάκου εναντίον του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. 

Ads
Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Ανιστόρητο λάθος η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΧΑ 

Με διαρροές έγινε γνωστό ότι ακόμη και αν το καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης αύριο στη Βουλή, το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή επ’ αόριστον. 


Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος είχε διαφωνήσει από την πρώτη στιγμή με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία και έχει πάρει πάνω του την προσπάθεια να της κλείσει το δρόμο. Όπως όλα δείχνουν, ο Αντώνης Σαμαράς του προσφέρει κάλυψη. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι διαρροές που γίνονται από το πρωί και βεβαιώνουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο απέχει πολύ από το να προωθηθεί προς ψήφιση και μάλιστα όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί ότι θα το στηρίξει, επομένως θα υπάρξει μια σπάνια στιγμή συναίνεσης σε ένα πολύ κεντρικό ζήτημα. 

Το παράδοξο είναι ότι η ΝΔ επισήμως δεν τοποθετείται, αλλά συνεργάτες του πρωθυπουργού διακινούν την εκτίμηση ότι με τις απαγορευτικές διατάξεις που προωθούνται η Χ.Α θα ενισχυθεί πολιτικά ως ο μοναδικός αντισυστημικός παίκτης. Λένε επίσης ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής και ότι σε κάθε περίπτωση η πρόταση Ρουπακιώτη χρήζει επεξεργασίας και δεν γίνεται αποδεκτή ως έχει. 

Στο παρασκήνιο υπάρχουν πιέσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν θέλουν να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία απέναντι στην Χρυσή Αυγή, όπως επίσης -σύμφωνα με πληροφορίες- και ισχυρές ενστάσεις υπουργών, οι οποίοι θεωρούν πως η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να επιβάλει ιδεολογικούς όρους! 

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ακόμη ότι λείπουν από το νομοσχέδιο υπογραφές συναρμόδιων υπουργών, οι οποίοι δεν έχουν καν ενημερωθεί. Με άλλα λόγια, επικαλούνται πολιτικά και τεχνικά προσχήματα για να εμποδίσουν την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό παράδειγμα σε σχέση με την ποινικοποίηση της μισαλλοδοξίας και της ενθάρρυνσης ρατσιστικών εγκλημάτων. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αυτό που πρέπει, αλλά η θεσμική επιλογή ανήκει σε άλλους. Από το περιβάλλον του αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να κάνει την προσπάθειά του, αναγνωρίζοντας ότι βαρύνοντα ρόλο και λόγο έχει ο Φώτης Κουβέλης. Πηγές της ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει και αναμένουν την επίσημη θέση της ΝΔ. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αντ. Ρουπακιώτη και του προσέφερε πλήρη στήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει “κυβερνητική φαρσοκωμωδία” και επισημαίνει ότι η ΝΔ βρίσκεται υπό την ομηρεία της Χρυσής Αυγής.