Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αιτία που ο Markopoulos ξεκίνησε την έρευνά του για την απάτη, ήταν η πίεση που δεχόταν από τους τότε εργοδότες του, οι οποίοι ήθελαν να ανακαλύψει το μυστικό του Madoff ώστε να επιτύχει ως διαχειριστής ανάλογες αποδόσεις. Όπως αναφέρει ο ίδιος, χρειάστηκε πέντε λεπτά για να καταλάβει ότι το σύστημα του Madoff ήταν απάτη, και μόλις τέσσερις ώρες για να το αποδείξει.

Ads

Ο Markopoulos, σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού CBS, αποκαλύπτει ότι συνολικά πέντε φορές υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγγραφα με αποδείξεις. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2000, τον Οκτώβριο του 2001, τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2005, τον Ιούνιο του 2007 και τον Απρίλιο του 2008.

Τα πρώτα έγγραφα το 2000 δεν περιείχαν αδιάσειστες αποδείξεις αλλά απλά μια θεωρία. Το 2001 έγιναν πιο συγκεκριμένα ενώ το 2005 έδιναν ακριβή στοιχεία. Το έγγραφο του 2005 περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την απάτη. Όταν ένας πελάτης έδινε εντολή αγοράς, π.χ. για μετοχές της IBM, σε μια συγκεκριμένη τιμή, η εταιρεία του Madoff προχωρούσε στην αγορά της μετοχής για το δικό της portfolio. Αν η μετοχή ανέβαινε τις επόμενες μέρες ο Madoff τις κρατούσε, αν έπεφτε τις χρέωνε στο λογαριασμό του πελάτη του.

Οι αρχές της Wall Street όμως δεν έλαβαν ποτέ υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις του Markopoulos. Πέρασαν δέκα χρόνια για να αποκαλυφθεί η «πυραμίδα» που είχε οργανώσει ο Madoff, από την οποία ο ίδιος αποκόμισε πάνω από 25 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επηρέασε τις οικονομίες 3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ads

Ο Markopoulos κατηγόρησε την επιτροπή για «ερευνητική ανικανότητα», ενώ σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, επισήμανε πως μονάχα ένα μέλος του προσωπικού της Επιτροπής μπόρεσε να αντιληφθεί την απάτη του Madoff και το πόσο επιβλαβής θα μπορούσε να είναι για το επενδυτικό κοινό».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Harry Markopoulos στην εκπομπή 60 Minutes του CBS.