Με το γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό παραλλήλισε ο φημισμένος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «αν αντικαταστήσει κανείς τη λέξη μετανάστες με τη λέξη Εβραίοι η ομοιότητα είναι τρομακτική».

Ads

Σε μία διάλεξη που έδωσε στο κολέγιο Deree το βράδυ της Τρίτης σχετικά με την ενίσχυση των άκρων εν καιρώ κρίσης, ο γνωστός ιστορικός και βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας ανέφερε – σε αντίθεση με άλλες εκτιμήσεις που μιλούν για ένταση της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς – πως ουσιαστικά το άκρο που ενισχύεται είναι η άκρα δεξιά και από εκεί προέρχεται η απειλή.

image«Η άκρα Αριστερά εκλογικά είναι ασήμαντη. Είναι νομίζω δευτερεύουσα ‘απειλή’ σε σχέση με την άκρα Δεξιά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να δούμε την ιστορία μας διαφορετικά και να διδαχτούμε από αυτή.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται σήμερα μια επανεξέταση της ιστορίας. Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος πρέπει να μελετήσει τα ιστορικά γεγονότα και ύστερα να κρατήσει αυτά που χρειάζεται και να πετάξει κάποια άλλα».

Ads

Ο Μαζάουερ επέστρεψε στα μεταβατικά χρόνια του Μεσοπολέμου για να υπενθυμίσει ότι η άνοδος των άκρων τότε είχε να κάνει «με τη βαθιά κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» και υπογράμμισε, ότι και στις σημερινές συνθήκες μια τέτοια προσέγγιση δε μπορεί να μην ενταχθεί σε έναπλαίσιο που αφορά την συγκρουσιακή πλευρά της συμπόρευσης καπιταλισμού και δημοκρατίας.

«Το να συγκρίνεις δε σημαίνει απαραιτήτως να εξομοιώνεις» είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, βαθύς γνώστης της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, αναφερόμενος στις αναλύσεις που εξισώνουν τον φασισμό και τον κομμουνισμό (τη λεγόμενη «θεωρία των δυο άκρων»).