Απαντώντας στις υποδείξεις του Νικήτα Κακλαμάνη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να σεβαστούν πρώτα τις δικές τους υποχρεώσεις. «Τις ευθύνες τους οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι Κοινοτήτων τις γνωρίζουν και τις αναλαμβάνουν. Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι αν ο κ. υπουργός γνωρίζει τις δικές του και αν πρόκειται να τις αναλάβει», ανταπάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ads

«Ο κ. Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ οφείλει να γνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του επικεφαλής των ΟΤΑ του Α΄ και Β΄ βαθμού δεν έχουν δικαίωμα να αναρτούν banners στους στύλους της ΔΕΗ, σε κεντρικούς δρόμους των Δήμων και των Νομαρχιών, με τις οποίες διαφημίζουν πάσης φύσεως δικές τους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις», ανέφερε ο υπουργός. «Τους παρακαλώ να ξεκινήσουν με την τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων, πριν ζητήσουν αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Κακλαμάνης, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και κοινοτήτων έδωσε οικονομική διάσταση στην εφαρμογή του νόμου για την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καθώς όπως ανέφερε απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η ΚΕΔΚΕ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα των παράνομων πινακίδων στους δρόμους ευθύνης των μελών της (Δήμους και Κοινότητες). Γι’ αυτό και ζήτησε προ έτους από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση σε σύσκεψη υπό τον κ. Μαρκογιαννάκη και απεστάλη και στα κόμματα.

Ads

Η μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προκειμένου να υλοποιηθούν χρειάζεται εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι τα έξοδα αποξήλωσης των παράνομων πινακίδων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με την έκταση κάθε Δήμου, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων, όταν βάσει του προϋπολογισμού του 2010 η κυβέρνηση περικόπτει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολλοί Δήμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτενεργούν, βάζοντας για παράδειγμα πρόστιμο στο διαφημιζόμενο, προκειμένου αυτός να ελέγξει τον ιδιοκτήτη των παράνομων πινακίδων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδης, λοιπόν, όφειλε να καλέσει την ΚΕΔΚΕ να συζητήσει το πρόβλημα και η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία –ως γνωστόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί– αντί να αποστείλει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την εφαρμογή ενός ξεπερασμένου πλαισίου», καταλήγει.