Χωρίς συμφωνία για την ΕΡΤ αλλά με συμφωνία για ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο της ΝΔ στο τέλος Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την  κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι η ΕΡΤ λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την δομική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και ότι η απόφαση του ΣτΕ στην πράξη δικαιώνει τις επιλογές τους εκθέτοντας τον πρωθυπουργό για το λουκέτο που έβαλε μονομερώς. 

Ads

Πηγές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε συζητήση για αντιπροεδρία της κυβέρνησης από τον Ευ.Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ούτε έπεσαν συγκεκριμένα ονόματα στο τραπέζι. Στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για μονομέρεια στη λήψη αποφάσεων, θέτοντας επιτακτικά ζήτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ απαίτησαν και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ βάσει της απόφασης του ΣτΕ.

Ομως το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της πολιτικής του ήττας στο θέμα της ΕΡΤ και διαβάζει την απόφαση του ΣτΕ ως δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με μεταβατικό σχήμα, το οποίο θα καθοριστεί από τους Γ. Στουρνάρα και Σ. Κεδίκογλου. Αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της σύσκεψης, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις. Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται για την νέα σύσκεψη την Τετάρτη ενώ οι εργαζόμενοι αναμένεται να παραμείνουν στο ΡαδιοΜέγαρο και το κτίριο της ΕΤ-3, περιμένοντας μια οριστική συμφωνία που να τους δικαιώνει.  «Στη σύσκεψη της Τετάρτης περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση(του Συμβουλίου της Επικρατείας) και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις», δήλωσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι κάνονες λειτουργίας της τρικομματικής και η ανάγκη αξιολόγησης του πού βρίσκεται η χώρα. Χαρακτηρίζοντας αφορμή την απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τόνισε πως το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας, καθώς όπως επισήμανε η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους

Ads

Η μεταρρυθμίσεις είναι μεν επείγουσα ανάγκη, σημείωσε, πρέπει όμως να είναι πραγματικές, όχι προχειρότητες και οπισθοδρομήσεις. Για τον κ. Βενιζέλο η ΕΡΤ είναι ένα καλό παράδειγμα: τάχθηκε υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμισης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά βάσει θεσμικού πλαισίου ψηφισμένου από τη Βουλή. «Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΕΡΤ.

 

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, επανέλαβε πως καμιά κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος. «Κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις εκπομπές, να μαυρίσει την οθόνη, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό…». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, βάσει της απόφασης, να λάβει όλα τα οργανωτικά μέτρα για να επαναληφθούν οι εκπομπές με νόμιμο τρόπο.

 Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το αίτημά του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνία και τόνισε την ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων και διαμόρφωσης ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Σημείωσε και πάλι πως οι εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ αποτέλεσαν την αφορμή που κατέδειξε τα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας: «ο αγώνας δεν γίνεται για κάποιους εργαζόμενους αλλά για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, την πολιτική μας σοβαρότητα, την προοπτική της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο εκλογών, επανέλαβε πως κανείς δεν θέλει εκλογές, οι προτεραιότητες της χώρας είναι διαφορετικές αλλά δεν θα παίξει κανείς με τις αντοχές τις δικές μας, την αξιοπρέπειά μας και τις αντοχές των θεσμών.
 
Την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ «τις επόμενες ώρες» ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως η απόφαση του ΣτΕ αμφισβητεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και υποστηρίζει πως δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της. «Αναμένουμε όλες οι συχνότητες να λειτουργήσουν. Η απόφαση συντάσσεται με εκείνο που έχουμε πει: ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την ΕΡΤ. Θεωρώ ότι οφείλει ο Σαμαράς να θέσει σε κίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ συνολικά και οι όποιες αναδιαρθρώσεις να δρομολογηθούν».
 

Για τον κ. Κουβέλη, το ζήτημα της ΕΡΤ ανέδειξε ότι κανείς δεν δικαιούται να ενεργεί με μονομέρεια, ενώ αναφερόμενος στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπογράμμισε το στοιχείο ότι δεν υπογράφεται από τέσσερις υπουργούς. «Ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση αλλά και στην ανάγκη της συλειτουργίας της κυβέρνησης. Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα με όλες τις συχνότητές της και ο εξορθολογισμός της πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε.
 
Άλλο οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η επιλογή διακοπής της ΕΡΤ και να αναρτηθεί το μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες, συνέχισε. 

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε μείζον θέμα τη συνέχιση των «ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση τόλμησε», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως στη σύσκεψη της Τετάρτης θα υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση.