Για τέταρτη εβδομάδα παραμένει φυλακισμένος ο Μάριος Ζέρβας, ο δάσκαλος κολύμβησης που συνελήφθη στην πορεία της 11ης Μαρτίου 2010. Από την ημέρα της σύλληψής του, μέχρι και σήμερα που κρατείται προφυλακισμένος, η οικογένεια και οι φίλοι περιμένουν από μέρα σε μέρα την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα κρίνει την αίτηση προσφυγής του, την οποία έχουν καταθέσει από τη 17η Μαρτίου.

Ads

Όλο αυτό το διάστημα, ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων έχει κινητοποιηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης για την άδικη – όπως καταγγέλλουν – σύλληψη του Μάριου, αλλά και για την εξίσου άδικη παραμονή του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού. Η φίλη του Μάριου και αυτόπτης μάρτυρας τη στιγμή της σύλληψής του, Χρυσάνθη Μπ., και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ, μίλησαν στο tvxs.gr για την έκβαση της υπόθεσης, αλλά και τις δράσεις που έχουν αναλάβει προκειμένου να ασκήσουν πίεση και να αφεθεί ελεύθερος , τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Προχωράμε στην τέταρτη εβδομάδα που παραμένει προφυλακισμένος», αναφέρει η Χρυσάνθη. «Όσον αφορά στις εξελίξεις, απλά βρισκόμαστε σε αναμονή, έχει κατατεθεί η αίτηση προσφυγής αλλά ακόμα περιμένουμε απάντηση. Δεν έχουμε τίποτα νεότερο. Καθημερινά η κα Κούρτοβικ ρωτάει και προσπαθεί να ενημερωθεί, αλλά ξέρουμε ότι ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση», συμπληρώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο το στενό του περιβάλλον όσο και ο ίδιος είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η κα Κούρτοβικ αρχικά μας είπε, αφού έγινε η κατάθεση, ότι θα υπάρξει μια περίοδος αναμονής που μπορεί να διαρκέσει το συντομότερο από 5 μέρες μέχρι και 2 μήνες». Και παρά τις ελπίδες «να αποφυλακιστεί για να είναι απέξω και να συνεχίσει τη ζωή του» μέχρι τη δίκη, η πραγματικότητα φαίνεται να τις διαψεύδει. «Ήμασταν προετοιμασμένοι. Ξέραμε ότι το Πάσχα, που είναι μέρες αργίας, θα είναι μέσα. Ουσιαστικά τώρα μετά το Πάσχα περιμένουμε από μέρα σε μέρα, αλλά μπορεί να πάρει και μέχρι 2 μήνες, αυτό είναι το τραγικό», επισημαίνει.

Ads

Όπως εξηγεί από τη μεριά της η Ι. Κούρτοβικ αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, «παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη σύλληψή του, ακόμα δεν έχει εισαχθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο για να κριθεί η προσφυγή του Μάριου Ζέρβα, κι έτσι, παραμένει κρατούμενος».

Απογοητευμένος από την έκβαση των πραγμάτων και κουρασμένος από την πολυήμερη παραμονή του στις φυλακές, είναι ο Μάριος, σύμφωνα με την φίλη του Χρυσάνθη. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, διευκρινίζει, ειδικά για έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία αντίστοιχη εμπειρία και δεν είχε απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα το νόμο, να βρεθεί σε αυτή τη θέση. «Δεν είχαμε καμία εμπειρία αντίστοιχη, ούτε αυτός ούτε εμείς, οπότε είναι δύσκολα, γιατί αρχικά δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι θα μείνει τόσο καιρό, ούτε εμείς βέβαια», τονίζει και προσθέτει: «Είναι πολύ δυσαρεστημένος που ακόμα δεν έχουν πιάσει την υπόθεσή του, είναι κουρασμένος και είναι απογοητευμένος. Ξέρει ότι μπορεί να περιμένει μέχρι και 2 μήνες εκεί μέσα γιατί μπορεί να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο».

Ωστόσο, το συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον που έχει δραστηριοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να γίνει γνωστή η υπόθεση της άδικης σύλληψης του Μάριου, φροντίζει να τον ενημερώνει σε καθημερινή βάση για τις δράσεις αλληλεγγύης. «Τον ενημερώνουμε καθημερινά και τηλεφωνικώς και όταν πηγαίνει η αδερφή του με τους γονείς του, γιατί εγώ – φανταστείτε – ακόμα δεν τον έχω δει γιατί δεν έχουν βγει τα χαρτιά μου. Δηλαδή έχω κάνει μία αίτηση με κάποια χαρτιά που έπρεπε να συμπεριλάβω ως αρραβωνιαστικιά του, αλλά ακόμα δεν μου έχει δοθεί το ΟΚ για να τον δω. Είναι σχεδόν ένα μήνα μέσα και δεν τον έχω δει. Παρόλα αυτά οι γονείς και η αδερφή του που πηγαίνουν και επιτρέπεται να τον δουν, τον ενημερώνουν. Πάντα του επισυνάπτουμε διάφορες εφημερίδες, κείμενα που έχουν γραφτεί, οτιδήποτε κινούμε προς τα έξω, στο τηλέφωνο τον φέρνουμε σ’ επαφή για συνεντεύξεις με διάφορους δημοσιογράφους, τον ενημερώνουμε καθημερινά για τη δράση μας για να έχει κι ο ίδιος άποψη και να καταθέτει κι ο ίδιος τις δικές του προτάσεις. Υπάρχει επικοινωνία, καλή».

Αυτό, βοηθάει στην ψυχολογία του, τονίζει η Χρυσάνθη. «Όπως σας έλεγα και πριν είμαστε σε αναμονή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο, και να οργανώνουμε διάφορες δράσεις. Έχουμε προγραμματίσει για σήμερα στο Σύνταγμα, 18.30 το απόγευμα, καλλιτεχνικά δρώμενα. Θα υπάρχουν δρώμενα, ενημερωτικές προβολές, μια παράσταση του καραγκιόζη, μουσική. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ο κόσμος και με δική του πρωτοβουλία δίνει κάποια χρήματα, γιατί – ακριβώς επειδή δεν ανήκουμε σε καμιά οργάνωση και δεν είμαστε ενταγμένοι πουθενά – όλα αυτά μπαίνουν από την τσέπη μας».

Το δίκτυο αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί ξεκίνησε από συγγενείς και φίλους του Μάριου, αλλά μέσα από την κινητοποίησή τους, μεγαλώνει καθημερινά. Η Χρυσάνθη περιγράφει πως κατάφεραν να οργανώσουν τη συμπαράσταση:

«Καταρχήν είμαστε συγγενείς και φίλοι και κόσμος που πλέον έχει αρχίσει να μαθαίνει τι συμβαίνει, μας βρίσκει και προσπαθεί να βοηθήσει. Αρχικά, οι πρώτες 3 μέρες μέχρι τη Δευτέρα που θα έπρεπε να παρουσιαστούμε πάλι στον ανακριτή, υπήρχε η προσπάθεια συλλογής στοιχείων. Δηλαδή κάναμε εκκλήσεις παντού να βρεθούν μάρτυρες, να βρεθούν φωτογραφίες, γιατί ξέρουμε όλοι ότι είναι αθώος 100%, και επειδή είμαι και αυτόπτης μάρτυρας, γνωρίζω ότι εκείνη τη χρονική στιγμή υπήρχε πολύς κόσμος που διαμαρτυρόταν, που έβγαζε φωτογραφίες.

Ψάχναμε να βρούμε όλο αυτό τον κόσμο. Οπότε αρχικά είχαμε αυτή την κατεύθυνση και όταν τη Δευτέρα τον πήραν μέσα, από τη μία συνεχίζαμε να ψάχνουμε κι άλλους μάρτυρες κι άλλο φωτογραφικό υλικό, οπτικοακουστικό, κι από την άλλη θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στους πάντες ότι ένας αθώος έχει μπει μέσα αδίκως και πρέπει όλοι να το μάθουνε και να κάνουμε κάτι γι αυτό. Οπότε, πέρα από τα τηλέφωνα και τα sms στα οποία αρκεστήκαμε στην αρχή, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια σελίδα, η οποία θα δημοσιεύει τα πάντα σχετικά με τον Μάριο, οτιδήποτε δικό μας βγαίνει, οτιδήποτε προβάλλεται από εφημερίδες, ραδιόφωνα, ώστε να υπάρχει μια σταθερή και έγκυρη πηγή για τον κόσμο. Είναι το https://freemariosz.wordpress.com και φτιάξαμε επίσης κι ένα blog στο facebook, σκεφτήκαμε το petition που κόσμος έχει αρχίσει να ψηφίζει, κι όλα αυτά έγιναν από εμάς έτσι ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί και να κινηθεί μαζί μας.

Αυτοί που ενισχύουν οικονομικά μέχρι στιγμής είναι φίλοι φίλων, συγγενείς κτλ. Τώρα, επειδή όλες αυτές τις μέρες προσπαθούμε κάθε βράδυ να πηγαίνουμε σε διαφορετικές πλατείες και να ενημερώνουμε τον κόσμο με προβολές, έχει υπάρξει κόσμος ο οποίος έχει κοντοσταθεί, έχει δει τι συμβαίνει, έχει ενημερωθεί κι έχει βγάλει επιτόπου χρήματα και μας τα έχει δώσει.

Έχουμε φτιάξει ένα σύνολο από βίντεο που έχουν να κάνουν με τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Μάριος, με το φωτογραφικό υλικό, με τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη πριν τις εκλογές, που αναφερόταν στην αστυνομική αυθαιρεσία και τον κουκουλονόμο κτλ.».

Απευθύνοντας μήνυμα προς την κοινωνία, η Χρυσάνθη επισημαίνει:

«Αυτό που θα θέλαμε να τονιστεί είναι ότι, αυτό που πάντα λέμε ‘ούτε μια μέρα παραπάνω στη φυλακή’, γατί πραγματικά γνωρίζουμε όλοι πλέον, νομίζω, ότι είναι αθώος, οπότε κάθε μέρα που περνάει είναι άλλη μια μέρα αδίκως μέσα. Είναι πολύ άσχημο αυτό και για τον ίδιο και για τους υπόλοιπους που τρέχουμε γι’ αυτόν, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, αν το δούμε πιο σφαιρικά, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που είναι μέσα έτσι. Και υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που ήδη είναι μέσα άδικα. Και τώρα και παλιότερα. Θυμηθείτε την υπόθεση ζαρντινιέρα, τον Θ. Ηλιόπουλο, τα πράσινα παπούτσια, κι άλλους ακόμα που ίσως δεν τους ξέρουμε ονομαστικά για να τους αναφέρουμε. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κόσμου που, δυστυχώς και με τον κουκουλονόμο και με τον τρομονόμο, βρίσκονται μέσα ή βρέθηκαν κάποια στιγμή. Κι αυτό είναι πολύ άδικο. Περιμένουμε να βγει από μέρα σε μέρα και προσπαθούμε να πιέσουμε. Γι αυτό καλούμε όλους στην πορεία, στις 15/04, 7μμ, στα Προπύλαια».

Ασκώντας παράλληλα κριτική τόσο στον κουκουλονόμο, όσο και στον τρομονόμο με τις προληπτικές προσαγωγές, θέτει έναν ευρύτερο προβληματισμό και τονίζει ότι το μήνυμα καταδίκης αυτών των πρακτικών δεν αφορά μόνο την περίπτωση του Μάριου, αλλά αγγίζει ουσιαστικά το σύνολο των πολιτών.

«Ο Μάριος έχει εμάς που έχουμε κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουμε και την τεχνολογία, τυχαίνει και είναι και δάσκαλος κολύμβησης στο ΟΑΚΑ… Θα μπορούσε ας πούμε να μην έχει φίλους οι οποίοι να μπορούν να τρέξουν έτσι τα πράγματα. Θα μπορούσε να μην έχει δουλειά. Θα μπορούσε να είναι μετανάστης. Γι αυτό είναι σημαντικό. Προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα και για τον ίδιο φυσικά για να βγει, αλλά κι ένα γενικότερο. Γιατί σκεφτείτε ότι ο κουκουλονόμος είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Είναι ένας νόμος ο οποίος πιστεύαμε όλοι ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να χρησιμοποιηθεί γιατί ήταν εντελώς παράλογος, κι όμως ο Μάριος αυτή τη στιγμή έχει ένα επιπλέον κακούργημα εξαιτίας αυτού του νόμου.

Παρόλο που ο Χρυσοχοϊδης κι ο Καστανίδης έχουν πει ότι θα καταργηθεί, αυτή τη στιγμή, αν είχε καταργηθεί ο Μάριος δεν θα ήταν και για το φουλάρι μέσα. Ή επίσης για τον τρομονόμο που έλεγα, για την προφυλάκιση, ξέρουμε ότι έχουν υπάρξει κάποιες τροποποιήσεις τον τελευταίο καιρό οι οποίες κάνουν ακόμα πιο αυστηρά τα πράγματα για το ποιος αποφυλακίζεται και ποιος όχι και ο Μάριος δεν πληρεί καμία τέτοια προϋπόθεση. Όλα δηλαδή αυτά πατάνε πάνω σε νόμους που ψηφίστηκαν ‘εν καιρώ πολέμου’, ας πούμε, και ήταν παράλογοι και πιστεύαμε ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθούν. Κι όμως χρησιμοποιήθηκαν και ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή πια τους χρησιμοποιεί (…) Κι αυτό αγγίζει τον οποιοδήποτε.

Και μπορεί να μιλάμε για τον Μάριο αυτή τη στιγμή, αλλά σήμερα είναι αυτός, αύριο μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος και να γνωρίζει τι συμβαίνει (και νομικά) και να μην τρομοκρατείται. Δηλαδή σίγουρα αυτό μας έχει στεναχωρήσει, ή μάλλον μας έχει αγανακτήσει, αλλά δεν μας έχει τρομοκρατήσει γιατί αυτό που συμβαίνει, συμβαίνει πιθανότατα για παραδειγματισμό. […] Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει και να μην τρομοκρατείται και να συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους για τα αυτονόητα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι πιάστηκε σε μια πορεία εργατική, καλεσμένη από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οπότε είχαμε κατέβει όλοι. Και τις μέρες αυτές με την οικονομική κρίση όλο και περισσότερος κόσμος – αισθανόμουν – ότι θα άρχιζε να κατεβαίνει, γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά που μας ζητάνε να πληρώσουμε. Οπότε κι αυτό είναι ένα μήνυμά μας προς τα έξω, πέρα από τον Μάριο», καταλήγει η Χρυσάνθη.

Προγραμματισμένες δράσεις για τον Μάριο:

Παρασκευή, 9 Απριλίου, 18:30, Σύνταγμα – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΟΙΚΟΝOΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ενημερωτικές προβολές
παράσταση Καραγκιόζη
μουσικά δρώμενα
ζογκλερικά

Πέμπτη, 15 Απριλίου – ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ – πορείες αλληλεγγύης, 19:00

ΑΘΗΝΑ: προσυγκέντρωση στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: προσυγκέντρωση στη ΚΑΜΑΡΑ
ΠΑΤΡΑ: προσυγκέντρωση στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ: προσυγκέντρωση στη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΙΝΟΥ
ΧΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη κεντρική ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΛΑΡΙΣΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ (στις 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 19: 00)
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ
ΣΕΡΡΕΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΒΟΛΟΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην ΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων στο https://freemariosz.wordpress.com

Δείτε επίσης:

Αλληλεγγύη – οικονομική ενίσχυση στον Μάριο Ζέρβα

Επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο για τον Μάριο Ζέρβα


Τα παιδιά καλούν τον Μάριο Ζ. για βουτιές έξω από τον Κορυδαλλό


Συν-παράσταση Καραγκιόζη για τον Μάριο Ζ.

Επιστολή και συνέντευξη του Μάριου Ζ. από τον Κορυδαλλό

Απάντηση Χρυσοχοΐδη στις αντιδράσεις για τον Μάριο Ζ.