Το Σάββατο το πρωί περίπου 1.000 μετανάστες κρατούμενοι του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, όπως πληροφορεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Η ΚΕΕΡΦΑ εξασφάλισε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με μαρτυρίες 7 κρατούμενων οι οποίοι περιγράφουν μέσα από τις φυλακές τα αιτήματα και τους λόγους οι οποίοι τους οδηγούν σε απεργία πείνας «μέχρι θανάτου». Την ίδια απόφαση έχουν λάβει κρατούμενοι μετανάστες και σε άλλα κέντρα της επικράτειας. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
«Είμαστε άνθρωποι. Όχι ζώα. Όμως, μας κρατάνε εδώ γιατί δεν έχουμε χαρτιά και μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε δολοφόνοι. Δεν μπορούν να μας κρατήσουν για μια ζωή! Ζητάμε να ελευθερωθούμε», αναφέρει ένας κρατούμενος απεργός πείνας σε άνθρωπο της ΚΕΕΡΦΑ που επικοινώνησε μαζί του.
 
[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=XNfPHvcJibM]
 
«Είμαστε 1700 άνθρωποι εδώ μέσα. Δεν μπορούμε άλλο. Θα κάνουμε απεργία πείνας μέχρι θανάτου», ακούγεται να λέει ένας άλλος.  
 
Tο προηγούμενο Σάββατο δυο χιλιάδες μετανάστες, κρατούμενοι της επιχείρησης Ξένιος Δίας στα κέντρα ανά την επικράτεια, ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι στις συνθήκες κράτησής τους και στην παράταση αυτής.
 
Οι συνθήκες κράτησής τους είναι τέτοιες, ώστε να είναι αρκετές οι περιπτώσεις που κρατούμενοι μετανάστες έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μέσα στα κρατητήρια. Τρεις απόπειρες μάλιστα σημειώθηκαν την Κυριακή το πρωί στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όταν κρατούμενοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν σπάζοντας τζάμια, κόβοντας τον λαιμό τους και καταπίνοντας απορρυπαντικά. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, «με ιδιαίτερη καθυστέρηση», σύμφωνα με το σχόλιο της ΚΕΕΡΦΑ.
 
«Ζητούν ελευθερία, freedom, libertad… Θα το πούμε σε όσες γλώσσες χρειάζεται για να γίνει κατανοητό και να τους υποστηρίξουμε», αναφέρει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Απηύθυνε, δε, έκκληση στήριξης προς τα συνδικάτα, την ΕΙΝΑΠ, τους δικηγορικούς συλλόγους, τους βουλευτές, τους δημάρχους, τη Διεθνή Αμνηστία, τις επιτροπές στήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=Ng8NaRJYY4w]
 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Κίνηση έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για επίσκεψη με γιατρούς και δικηγόρους στα κέντρα κράτησης μεταναστών τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, χωρίς, όμως, να λάβει απάντηση.
 
«Την προηγούμενη Δευτέρα ζητήσαμε με επιστολή μας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, επείγουσα συνάντηση μαζί του. Δεν ανταποκρίθηκε. Αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να κρύψουν όσα γίνονται μέσα σε αυτά τα κολαστήρια», προσθέτει.
 
«Είναι άνθρωποι και όχι ζώα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν είναι απάνθρωπες. Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να λάβουν πολιτικό άσυλο όσοι το χρειάζονται», δηλώνει ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, «Η Ενότητα», καλώντας ταυτόχρονα σωματεία και οργανώσεις σε υποστήριξη των κρατούμενων μεταναστών και κινητοποίηση απέναντι στις συμπεριφορές που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την στήριξή τους στους μετανάστες απεργούς πείνας δήλωσαν και ο Ρεζά Γκολάμι, πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος και ο Χαρούτ Χουσεϊν, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαγκλαντές.

Επίσης, σήμερα,επισκέφθηκαν τα κρατητήρια μεταναστών της Αμυγδαλέζας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς.

«Οι 800 από τους 1500 περίπου μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι εκεί ως «λεία» του «Ξένιου Δία», έχουν καταφύγει στο έσχατο μέσο υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς τους, την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την εξωφρενικής διάρκειας φυλάκισή τους και τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Οι συνθήκες αυτές, που ουσιαστικά συνιστούν βασανιστήριο, έχουν επανειλημμένα επισημανθεί, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας, ωστόσο, ουδόλως φαίνεται να πτοείται», δήλωσαν οι δυο βουλευτές μετά την επίσκεψή τους ζητώντας παράλληλα «να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου συνεχίζεται η απάνθρωπη επ’ αόριστον κράτηση και να λειτουργήσουν επί τέλους τα κέντρα ανοιχτής υποδοχής και φιλοξενίας».

Ads

 
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναδημοσίευσε μαρτυρίες από μετανάστες μικρής ηλικίας, αφγανικής καταγωγής, που βρίσκονται στην Ιταλία, έχοντας περάσει από το κέντρο κράτησης της Πάτρας. Η άποψη που είχαν για την Ελλάδα είναι πως αποτελεί μια «καταραμένη χώρα».