Ads

«Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς», «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και άλλα παρόμοια μισαλλόδοξα συνθήματα κραύγαζαν την Πέμπτη, ενώ παρήλαυναν στην Πανεπιστημίου μέλη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θανάσης Μπούσιος ροκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος, ενώ στη διάθεση της υπηρεσίας του τέθηκε ο επικεφαλής του αγήματος των βατραχανθρώπων. Η εντολή δόθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο του σχετικού βίντεο, οι 36 βατραχάνθρωποι του αγήματος, ανήκουν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και όχι στην Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) του στρατού -όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Σημειώνεται ότι οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού έχουν κοινή εκπαίδευση με τους αντίστοιχους του στρατού γι αυτό και στο βίντεο φωνάζουν ανα διαστήματα “ΟΥΚ”.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, αμέσως μόλις πέρασαν τις εξέδρες των επισήμων στο Σύνταγμα κι έστριψαν στην οδό Πανεπιστημίου, οι βατραχάνθρωποι μετέτρεψαν την παρέλαση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου σε κάτι που θύμιζε πορεία μίσους ακροδεξιών, με συνθήματα όπως τα προαναφερθέντα. Τη γραμμή για τα συνθήματα έδιναν άτομα με πολιτική περιβολή, οι οποίοι βάδιζαν παράλληλα με την παρέλαση. Ένα από αυτά τα άτομα πηγαινοερχόταν με άνεση μεταξύ των θεατών και των στρατευμένων, φωνάζοντας πρώτος τα συνθήματα που επαναλάμβαναν οι καταδρομείς.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν ο ελληνικός στρατός, κατά τη διάρκεια επίσημης παρέλασης για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, να διατυπώνει τέτοια ρατσιστικά και απάνθρωπα συνθήματα ενώπιον δεκάδων οικογενειών μεταναστών με παιδιά, τουριστών και ξένων δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν τους εορτασμούς, αλλά και την εικόνα που τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν για τη χώρα και την κοινωνία της Ελλάδας.

Ads

Χρυσοχοΐδης: Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα

«Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ομάδα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος φώναξε ακραία ρατσιστικά συνθήματα, όπως καταδεικνύει και σχετικό βίντεο.

Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε κανέναν ένστολο που έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Κανείς ανεγκέφαλος δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει την υπηρεσία του και τον εορτασμό μιας ιστορικής ημέρας μνήμης με ρατσιστικά συνθήματα μίσους και ξενοφοβίας.

Προφανώς και εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το επίπεδο της εκπαίδευσης, για τα επικίνδυνα στερεότυπα που εκκολάπτονται ή ενθαρρύνονται σε κάθε Σώμα που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια της χώρας. Είναι ανάγκη όμως να διαχωριστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα από την ακρότητα, το μίσος και το ρατσισμό σε κάθε έκφρασή τους. Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό

«Ιδιαίτερα απεχθές» χαρακτήρισε το περιστατικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως είπε «φέρνει στην επιφάνεια ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, επιβεβαιώνει ειδήσεις για παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, αλλά και τις πληροφορίες ότι στην εκπαίδευση των Ειδικών Ενόπλων Δυνάμεων πληθαίνουν τα περιστατικά εθνικιστικού παροξυσμού και καλλιέργειας αισθημάτων ρατσιστικού μίσους».

Επιπλέον τόνισε ότι «εκδηλώσεις εθνικισμού και μίσους από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μπορούν να έχουν πολύ σημαντικές διπλωματικές επιπτώσεις και να επιβαρύνουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της», καλώντας τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και την κυβέρνηση να πάρουν θέση. «Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να υποβαθμιστεί και να περάσει απαρατήρητο», επισήμανε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Ηρώ Διώτη και Βασίλης Μουλόπουλος, έθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο για το περιστατικό.

ΛΑ.Ο.Σ.: Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χάσει το μέτρο

«Αυτοί οι οποίοι διακινδυνεύουν καθημερινά την σωματική τους ακεραιότητα για την τιμή της Πατρίδας, διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν συνθήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη σημαία του Έθνους. Αντιθέτως, εκείνοι που παρήλασαν με συνθήματα ξένα προς την ημέρα, είναι οι τιμητές. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χάσει το μέτρο. Τον καλούμε, για όσο διάστημα παραμένει στο Υπουργείο, να επιδείξει την δέουσα αυτοσυγκράτηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, με σημερινή ανακοίνωσή της ζητά να τιμωρηθούν οι στρατιωτικοί που παρέλασαν με ρατσιστικά μηνύματα μίσους. Η ανακοίνωση της Κίνησης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η εμφάνιση στην επίσημη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στρατιωτικού τμήματος των βατραχανθρώπων των Ειδικών Δυνάμεων που βάδισε στην Πανεπιστημίου κραυγάζοντας εμετικά ρατσιστικά συνθήματα είναι μια πρόκληση για την οποία χρειάζεται να πάρει θέση αμέσως η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θύμισαν τις πιο μαύρες μέρες της χούντας και της δικτατορίας του Μεταξά όταν ο στρατός οργάνωνε τέτοιου τύπου σοβινιστικές εμφανίσεις.

Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ρατσιστών καθώς και των υπεύθυνων αξιωματικών που υπέθαλψαν και οργάνωσαν αυτή τη χυδαία επίδειξη ρατσιστικού μίσους. Δημιουργείται το ερώτημα πότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των στρατιωτικών που είχαν την ευθύνη της παρέλασης έδωσαν άδεια για συνθήματα όπως: «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ», «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό», «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς». Σε ποια μονάδα εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για μια τέτοια ενέργεια;


Αυτό το κρούσμα δείχνει που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης που άνοιξε την πόρτα στη ρατσιστική υστερία με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα κατακρεουργώντας το δικαίωμα στην ιθαγένεια για δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών. Με την πολιτική του Χρυσοχοίδη βγάζει ξανά την Αστυνομία με επιχειρήσεις σκούπα κατά των μεταναστών ενώ απαιτεί στο Αιγαίο η FRONTEX να έχει το ελεύθερο να πνίγει μετανάστες. Με την πολιτική ασυλίας των φασιστών που χαράζουν σβάστικες στα χέρια καθηγητριών όπως στα Χανιά η των επιθέσεων σε μετανάστες και αντιρατσιστές διαδηλωτές όπως στους Αμπελοκήπους. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων να καταδικάσουν τη προκλητική ρατσιστική ενέργεια και να απαιτήσουν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραδειγματική τιμωρία των ένοχων
».

Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιστατικό τη Δευτέρα 29/03, στο Υπουργείο Εθνική Άμυνας.