Σε διάψευση των σεναρίων, που ο ίδιος ενέτεινε με πρόσφατες δηλώσεις του, περί απολύσεων στο δημόσιο προχώρησε χθες, παραμονές του β’ και τελευταίου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.«Δεν συζητάμε ζήτημα απολύσεων» είπε και χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τον τρόπο που θα εξυγιανθούν οι ΔΕΚΟ «προτού ανοίξει το σχετικό θέμα». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππας.

Ads

«Εμείς δεν συζητάμε ζήτημα απολύσεων από το δημόσιο τομέα», είπε ο κ. Πεταλωτής ενθυμούμενος προεκλογικά ότι η μονιμότητα των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη: «Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν προκύπτει από πουθενά», υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής. Ερωτηθείς εάν αυτό ισχύει και για τις ΔΕΚΟ, επισήμανε ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει ό,τι και στον δημόσιο τομέα» και πρόσθεσε ότι «το να ανοίγουμε μια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ προτού ανοίξει το θέμα εξυγίανσής τους, είναι άκαιρο και πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική μας βούληση να απολυθούν ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι». Οταν πάντως ρωτήθηκε για το ποσοστό στο οποίο θα περικοπεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «κινδυνολογικές ερωτήσεις». Υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα για το δημόσιο συμφέρον, κριτήριο και γνώμονας του οποίου είναι και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Σημειώνεται πάντως οι προηγούμενες δηλώσεις του κ. Πεταλωτή περί πιθανότητας απολύσεων στο Δημόσιο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ που προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας άνοιξε νέα συζήτηση δηλώνοντας: «Οπου δεν χρειάζονται ή είναι υπεράριθμοι, παρασιτούν ή είναι αργομισθίες, εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό». Ο κ. Οθωνας διευκρίνισε δε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν μετατάξεις, καθώς υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις σε αντιδημοφιλείς υπηρεσίες» και επεσήμανε πως οι συμβάσεις που λήγουν δεν θα ανανεωθούν. «Θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογιστική ανακατανομή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις. Ωστόσο κανένα θέμα δεν μπορεί να είναι ταμπού» κατέληξε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Χθες, ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν απολύσεις σε δημόσιο και ΔΕΚΟ. «Ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος. Η απασχόληση στο δημόσιο τομέα των μονίμων υπαλλήλων δεν τίθεται σε κίνδυνο σε καμιά περίπτωση» υπογράμμισε.

Ads

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες τάχθηκε υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι δυνατόν το βάρος των απολύσεων να το πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας και πως εάν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και περισσεύουν εργαζόμενοι, τότε θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

Θεμελίωση συνταξιοδοτικούς δικαιώματος με 25 έτη

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όσοι δηµόσιοι υπάλληλοι ασφαλισµένοι από 1/1/1983 έως 31/12/1992 συµπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης µέχρι τις 31/12/2010, θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα και δεν επιβαρύνονται µε πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης, ενώ δεν θα έχουν µείωση της σύνταξής τους µε τον νέο τρόπο υπολογισµού. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι εργαζόµενοι αυτοί µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 ή µε 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Μάλιστα, στην 25ετία υπολογίζεται και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταµεία, εκτός ∆ηµοσίου. Όσες γυναίκες, ασφαλισµένες στο ΙΚΑ, συνταξιοδοτήθηκαν µέσα στο 2010 µε µειωµένο ποσό ενώ είχαν από τις 15 Ιουλίου (ηµεροµηνία δηµοσίευσης του νέου ασφαλιστικού νόµου) έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη σύνταξη µε το καθεστώς των µητέρων µε ανήλικα, δηλαδή είχαν κατά το παρελθόν τουλάχιστον 5.500 ένσηµα και ανήλικο παιδί.

1,5 εκατ. ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις

Ολοένα και περισσότερο οξύνεται καθημερινά το πρόβλημα με τον αποκλεισμό από ιατρικές εξετάσεις 1,5 εκ. ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων, δηλ. του 1/6 του πληθυσμού της χώρας.

Τρεις μήνες αφού κόπηκαν 270 βασικές προληπτικές εξετάσεις, μικροεπεμβάσεις και πλήθος αναλώσιμων, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να έρχονται σε «αλισβερίσι» με τον Οργανισμό Περίθαλψης του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με επακόλουθο -εκτός της ταλαιπωρίας που υφίστανται νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί κ.α.- να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμη και για τις βελόνες!

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο όταν με το νόμο περί «Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» ψηφίστηκε και η μη αναγνώριση από τον ΟΠΑΔ δαπανών που δεν έχουν δημοσιευθεί σε σχετικά προεδρικά διατάγματα και δεν έχουν τιμολογηθεί. Έτσι, κόπηκαν περί τις 270 εξετάσεις και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να τις πληρώσει η τιμολόγηση τους θα είναι ελεύθερη από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που συνεπάγεται μέχρι και τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με το ΙΚΑ.

Για «κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων αδιακρίτως στο πλαίσιο του Μνημονίου» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η διοίκηση του ΙΣΑ επισημαίνει ότι περικόπτονται κρίσιμες εξετάσεις και το κόστος μεταφέρεται στις τσέπες των ασφαλισμένων με αποφάσεις που στερούνται «επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης».

Σχετικά με το θέμα, ο Συνασπισμός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει τελειωμό. Μετά τους σχεδιασμούς για παράδοση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, σειρά έχουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους δεκάδες εξετάσεις τις οποίες δεν καλύπτει πλέον ο ΟΠΑΔ μετά από σχετική διάταξη.

Η αδικαιολόγητη ολιγωρία της κυβέρνησης να εκδώσει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία τιμολογούνται μια σειρά από εξετάσεις και επεμβάσεις, καθώς και οι ποσοτικοί περιορισμοί που τίθενται σε βασικά αναλώσιμα για χρόνιους ασθενείς, καθιστούν τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ ουσιαστικά ανασφάλιστους.Η πρακτική αυτή αποτελεί ουσιαστικά άλλη μια μεθόδευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για παράδοση της ασφάλισης υγείας στους ιδιώτες. Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για ένα Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και ένα Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Τρόικας».