Στo 16,5% διατηρείται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το βαρόμετρο Φεβρουαρίου της Public Issue για τον Σκάι και την «Καθημερινή της Κυριακής». Παράλληλα, σε δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», το 60,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 65% των ερωτηθέντων κρίνει δίκαια και αναγκαία τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Ads

Αναλυτικά, η έρευνα της Public Issue καταγράφει τα εξής ποσοστά ΠΑΣΟΚ 48%, ΝΔ 31,5%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 6% και ΣΥΡΙΖΑ 4,5%. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία, που φθάνει το 40%, θεωρεί καταλληλότερη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ έναντι μόλις 7% της Νέας Δημοκρατίας, το 42% απορρίπτει και τα δύο κόμματα εξουσίας.

Επίσης, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (52%) χαρακτηρίζουν αποδυναμωμένη τη χώρα στον διεθνή χάρτη, ενώ το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η περίοδος που μας έρχεται θα είναι περίοδος απεργιακής έντασης και κοινωνικών συγκρούσεων.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Αντώνη Σαμαρά με 22 ποσοστιαίες μονάδες. Το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ads

Στη δημοσκόπηση της Alco το 65% των ερωτηθέντων κρίνει δίκαια και αναγκαία τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση (24,9% όχι). Το 41,1% μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι και ανεπαρκή και το 51,3% υποστηρίζει ότι ανακοινώθηκαν καθυστερημένα τα μέτρα. Πάντως το 45,4% πιστεύει ότι η βοήθεια από την Ε.Ε δόθηκε στη χώρα μας όχι μόνο επειδή είναι αναγκαίο για την ευρωζώνη, αλλά και γιατί υπάρχουν κρυφά ανταλλάγματα

Σε σωστή κατεύθυνση “βλέπουν” τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού 6 στους 10 πολίτες, ενώ το 63,7% αποδίδει τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στους πολιτικούς.

Επίσης, το 55,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ευνοημένοι και μόλις το 29,9% ότι αδικούνται.