Ads

«Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα στη βία. Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι «ώρες ευθύνης για όλους». «Η χώρα έφτασε στο χείλος της αβύσσου» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Είναι ώρες ευθύνες για όλους, για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής και της ζωής των συμπολιτών μας, της αξιοπιστίας της Ελλάδας, της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και διαβεβαίωσε πως οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν, τονίζοντας πως όλοι να πρέπει να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας.

«Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά» υπογράμμισε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνία» πρόσθεσε.

Ads

Ο κ. Παπούλιας κατέληξε, λέγοντας ότι «θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο” και συμπλήρωσε λέγοντας πως “το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης».

«Θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή μέρα «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε ότι «δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία και έχουν αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βουλή, αφού εκμεταλλεύτηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με τη συμπεριφορά τους, εκτός από το θάνατο των τριών εργαζομένων έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή άλλων».

Τέλος, εξέφρασε την οδύνη του και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για βία, προσθέτοντας πως είναι «είναι άλλο οι πολιτικές διαφωνίες και οι πολιτικές μας ευθύνες». Αυτό που συνέβη σήμερα δείχνει ότι τα ακραία στοιχεία όχι μόνο τρομοκρατούν το λαό, αλλά και τον δολοφονούν, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Η ΝΔ που έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη δημοκρατία θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μάχη για εθνική ενότητας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είναι μονόδρομος ο αγώνας και ο θυμός του εργαζόμενου λαού, απάντησε στον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οι εργαζόμενοι, είπε, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974, κάτι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας: «Δεν έχει ο λαός άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες και ποιοι ωφελούνται από αυτές. Ωφελούνται αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς λέμε την αλήθεια και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις και τους αποκρούσαμε».

«Κάποιοι που πόνταραν στο ΧΑΟΣ, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή. Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών. Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση» υπογράμμισε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου» κατέληξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ανέφερε από τη Βουλή ότι κατ’ αρχήν σχετικά με τους τρεις νεκρούς πως «η θλίψη και η οδύνη είναι δεδομένη απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, γιατί η πολιτική του ηγεσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική εκπεφρασμένη βούληση του λαού». Κατ’ επανάληψη όμως, «είτε το κόμμα μας, είτε βουλευτές μας, έχουν πέσει θύματα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών και αντιταχθήκαμε διαχρονικά σε τέτοιου είδους ακραίες τρομοκρατικές συμπεριφορές. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το επιχείρημα που ακούστηκε από υπεύθυνα πολιτικά χείλη, ότι «το Σύνταγμα το αλλάζει η Βουλή – γιατί όχι και ο λαός στο δρόμο;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει απερίφραστα τη βία. «Καταδικάζουμε τέτοια περιστατικά, θεωρούμε τη ζωή αξία αναπαλλοτρίωτη» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Ζoύμε ιστορικές στιγμές, εκφράζουμε με απόλυτο τρόπο τη βαθιά οδύνη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέλαβε ακόμη την πρόταση του πολιτικού σχηματισμού για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Στο μεταξύ, ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής εις μνήμην των τριών υπαλλήλων της τράπεζας που βρήκαν τραγικό θάνατο.

«Η πυρπόληση της τράπεζας στη Σταδίου με τρεις νεκρούς και των κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας είναι έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες σε αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει «την πρωτοφανή και μεγαλειώδη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει «την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων».

Διαβάστε επίσης: Αθήνα: Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση
Τρεις νεκροί από ασφυξία σε τράπεζα στο Σύνταγμα