Από την Α’ Δημοτικού θα ξεκινήσει η εκμάθηση των Αγγλικών, ώστε τα παιδιά να προετοιμαστούν για να δώσουν εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και για «να τελειώνουμε με τα φροντιστήρια και την οικονομική αιμορραγία των γονιών», όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας.

Ads

Στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Τα Αγγλικά στις πρώτες τάξεις του Σχολείου», η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά στα 800 ολοήμερα δημοτικά με τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στην Α’ και Β’ δημοτικού. Στην ίδια ημερίδα έγινε λόγος για έρευνα η οποία καταγράφει ότι το 92% των Ελλήνων θεωρούν αναγκαία τη χρήση της ξένης γλώσσας και ιδιαίτερα της Αγγλικής.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιό της προς τους διευθυντές σχολείων, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υπενθυμίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την απώλεια διδακτικών ωρών, που συνήθως καταγράφεται λόγω καταλήψεων. Με την εγκύκλιο, η υφυπουργός προτρέπει να γίνεται εξαντλητικός διάλογος με τα 15μελη συμβούλια και τις μαθητικές κοινότητες, ενώ καλεί για την ενεργοποίηση των σχολικών συμβουλίων, στα οποία εκπροσωπούνται μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου μπορούν να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και οι τρόποι επίλυσής τους.

Την ίδια στιγμή, και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, 4 Γενικά Λύκεια καθώς και το 1ο ΕΠΑΛ βρίσκονται υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τις υποδομές και τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων. Σήμερα, Τετάρτη, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Παν. Ζιαγάκης επισκέφτηκε τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη και έκανε λόγο για «ομάδες μαθητών που το βράδυ κλείνουν με θρανία και καρέκλες τις εισόδους απαγορεύοντας την λειτουργία των σχολείων».

Ads

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πάλι, τα μέλη της ΠΑΣΠ επικρίνουν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΠ ασκεί κριτική και στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας στους Δελφούς στις 26 Σεπτεμβρίου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς τες «γενικόλογες και ασαφείς προτάσεις».

«Αν αυτές οι ανακοινώσεις αποτελέσουν το πλαίσιο διαλόγου, τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει την επιλογή της ευθείας σύγκρουσης με τους φοιτητές καθώς και με όσους υπερασπίζονται καθημερινά το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Συνέπεια αυτού θα είναι η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και η μακροημέρευση της εξουσίας μιας ομάδας ελίτ που καταδυναστεύει τα ελληνικά Πανεπιστήμια», υπογραμμίζει η ΠΑΣΠ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ακύρωση 15 διορισμών καθηγητών σε πανεπιστήμια, καθώς «διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί δεν ήταν νόμιμη», σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδεία, Γιάννη Πανάρετο. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να παράσχουν στοιχεία για τους διορισμούς ήταν ελάχιστα.
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη, ο κ. Πανάρετος επισήμανε ότι έχει διερευνηθεί ή βρίσκεται υπό διερεύνηση η εκλογή περίπου 100 καθηγητών στα Πανεπιστήμια, την περίοδο από το 2007 έως τον Oκτώβριο του 2007.