Απεργιακό κύμα δύο ημερών ξεκίνησε από σήμερα στη χώρα, καθώς άρχισε η 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Αύριο κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις με την κοινή απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ads

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη, απεργεί ο δημόσιος τομέας (ΑΔΕΔΥ). Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφού στην απεργία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν και τα δημόσια νοσοκομεία καθώς συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει οι γιατροί του ΕΣΥ και οι λοιποί εργαζόμενοι (νοσηλευτές, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό) στις μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις μονάδες πρόνοιας. Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) και κατά συνέπεια και οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας. Απεργία τέλος και για τους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι αναμένεται να συμμετέχουν και στις αυριανές κινητοποιήσεις αυτή τη φορά με συμμετοχή και των δικηγόρων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με στήριξη της ΑΔΕΔΥ

Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια, με βασικά αιτήματα την απόσυρση των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, την αποχώρηση της τρόικας και την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία.

Ads

Πάνω 4.000 άνθρωποι φώναξαν συνθήματα κατά της κρίσης, του ΔΝΤ, της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και των ανδρών των ΜΑΤ, τους οποίους κατηγορούν ότι ξυλοκόπησαν τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς κατά τη χθεσινή κατάληψη σε στούντιο της ΝΕΤ.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν μόλις η πορεία έφτασε στη Βουλή. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και οι δυνάμεις των ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση. Πάντως αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο και του παρέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε την κατάργηση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία και την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων. Μικρής έντασης επεισόδια έλαβαν χώρα και έξω από το υπουργείο παιδείας στις 11:00 το πρωί.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να «διασπάσει την ελληνική κοινωνία». Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και τις ΔΟΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους απέναντι στα οικονομικά μέσα και το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. «Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεπές.

Εκπροσωπώντας την πανελλήνια ένωση αδιόριστων εκπαιδευτικών και το συντονιστικό όργανο των ωρομισθίων, Βίκυ Κοτρίκλα, κατήγγειλε τον τραυματισμό του Στάθη Κατσούλα από δυνάμεις των ΜΑΤ το βράδυ της Δευτέρας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ανέφερε ότι ο συνάδελφός της διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό με κάταγμα στο πόδι.

Πλήθος κινητοποιήσεων

Νωρίτερα το πρωί συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά, αντιδρώντας στη μείωση των συντάξεων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη ενώ σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Καλαμαριάς προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον Δήμο, από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Σε συμβολική κατάληψη του Παρθενώνα προχώρησαν για περίπου τέσσερις ώρες το πρωί περίπου διακόσια μέλη του ΠΑΜΕ αναρτώντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης, δύο πανό που έγραφαν στα ελληνικά και τα αγγλικά: «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε».

«Δυστυχώς το ΠΑΜΕ κατ’ εργολαβία και κατ΄ εντολή του ΚΚΕ, υπονομεύει τον τουρισμό, το μόνο προϊόν που μας έχει μείνει σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ΚΚΕ και ΠΑΜΕ είναι υπόλογοι για τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας που χάνονται στον τουρισμό.

Έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Η πρεσβεία και το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσαν κοινή ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες προειδοποιώντας για τις αυριανές κινητοποιήσεις στη χώρα όπου διατυπώνουν επίσης φόβους για επίθεση κατά της πρεσβείας. Το κείμενο της οδηγίας έχει ως εξής:

«Η Αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας και το Γενικό Αμερικανικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θέλει να ενημερώσει τους αμερικανούς πολίτες για τις μεγάλες διαδηλώσεις και σε πολλούς τομείς απεργίες στις 4 και 5 Μαΐου, που εναντιώνονται στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Οι απεργίες πιθανόν να λάβουν χώρα και στις δημόσιες συγκοινωνίες και οι διαδηλωτές πιθανόν να επιτεθούν στην πρεσβεία. Ενώ οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι ένα σύνηθες συμβάν στην Ελλάδα παρουσιάζονται αυξανόμενες και μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση.

Οι διαδηλωτές είναι γενικά νομοταγείς και κινούνται σύμφωνα με τους κανόνες. Όμως παρόλο που οι διαδηλώσεις έχουν την τάση να είναι ειρηνικές πιθανόν να εξελιχθούν σε βίαιες. Η διαδικασία ελέγχου των ταραχών μπορεί να περιλαμβάνει χρήση δακρυγόνων.

Οι αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφύγουν την περιοχή των διαδηλώσεων και αν τυχόν βρεθούν κοντά στους διαδηλωτές πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή και να απομακρυνθούν από την περιοχή όσο πιο γρήγορα και διακριτικά μπορούν.

Πρέπει να μένετε ενήμεροι για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες από τις πηγές της τοπικής πληροφόρησης και την ασφάλεια των ξενοδοχείων. Όταν λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις πρέπει να αποφεύγεται περιοχές όπου οι διαδηλωτές συχνά συναθροίζονται όπως το Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια, την Ομόνοια, την πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη».

«Ωμή και προκλητική παρέμβαση κατά των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα» χαρακτηρίζει την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αμερικανικές αρχές είχαν δράσει με αντίστοιχο τρόπο κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Οκτώβρη του 2008 αλλά και στις πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις της ΤΕΚΕΛ στην Τουρκία. Όπως τονίζει η ανακοίνωση, η οδηγία των ΗΠΑ, «εντάσσεται σε ένα καλά σχεδιασμένο τρομοκρατίας εναντίον των κινητοποιήσεων με στόχο να κάμψει το ηθικό των διαδηλωτών» ενώ υπογραμμίζεται ότι κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΜΜΕ συντηρούν το εν λόγω κλίμα.

Ακυρώνονται δρομολόγια στα τρένα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για σήμερα,Τρίτη, καταργούνται τα εξής δρομολόγια:

* τα δρομολόγια IC 74 και IC 75 μεταξύ Αθήνας – Αλεξανδρούπολης – Αθήνας,
* τα 504, 505, 604 και 605 μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αθήνας,
* τα 1558, 2530 και 2533 μεταξύ Αθήνας – Οινόης – Αθήνας,
* τα 753 και 757 μεταξύ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας – Θεσσαλονίκης,
* το 4336 μεταξύ Πειραιά – Κιάτου – Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας),
* τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246 μεταξύ Αεροδρομίου – Λιοσίων – Αεροδρομίου,
* τα δρομολόγια 1586 και 1587 μεταξύ Λάρισας – Βόλου – Λάρισας,
* τα 1437, 1438, 1441, 1422 μεταξύ Κορίνθου – Αργους – Ναυπλίου – Τρίπολης.

Επίσης, ακυρώνονται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι – Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη – Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.