Απεργία πείνας ξεκίνησε σήμερα ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Κορτζίδης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη, στο πλαίσιο του σχεδίου Καλλικράτης. Τη συμπαράσταση του στο δήμαρχο εκφράζει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, τη δινέργεια δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ρέντη, ο οποίος τάσσεται κατά της συνένωσης με το δήμο Νίκαιας.

Ads

Ο κ. Κορτζίδης θεωρεί απαράδεχτη την συνένωση του δήμου Ελληνικού με την Αργυρούπολη καθώς ο δήμος του είναι οικονομικά εύρωστος και δεν έχει χρέη, σε αντίθεση με το δήμο Αργυρούπολης.

Αντιδράσεις προκαλεί όμως το σχέδιο Καλλικράτης και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ερωτηθείς για τον «Καλλικράτη» δήλωσε: «Το σχέδιο Ραγκούση μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη εννοούσε και… “Πράσινο Καλλικράτη”».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προανήγγειλε συνολικές αντιδράσεις μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Μαΐου. «Η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Ο Καλλικράτης έγινε Προκρούστης και μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης, στον οποίο, στο μέλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση θα προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Ads

Επίσης, κάτοικοι, δημοτική Αρχή και φορείς του δήμου Σιάτιστας του νομού Κοζάνης, απέκλεισαν αργά το απόγευμα, για περίπου μία ώρα, την Εγνατία Οδό, στον κόμβο της Μπάρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Καλλικράτης». Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας αποφάσισε, επίσης, ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο του δημοτικού καταστήματος και των τοπικών καταστημάτων του δήμου Σιάτιστας επ’ αόριστον.

Στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης προσανατολίζονται οι δήμαρχοι Ασσήρου, Μυγδονίας και Λαχανά, που αντιδρούν στη συνένωσή τους με άλλους δήμους.

Ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, από τη μεριά του μετά την ανακοίνωση της συνένωσης με τον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού έκανε λόγο για «ανισότητες, παρεμβάσεις, ακόμη και σκοπιμότητες».

Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Νικήτας Κακλαμάνης, χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «πολιτικό κόλπο, με το οποίο η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπερβεί τη συνταγματική νομιμότητα που μεταφέρει αρμοδιότητες στους νέους διευρυμένους ΟΤΑ, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους», μιλώντας στο πρώτο συνέδριο της αυτοδιοίκησης με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, είπε ότι «ο Καλλικράτης δεν είναι η μεταρρύθμιση που περίμενε η Αυτοδιοίκηση και δυστυχώς οι αφαιρέσεις αρμοδιοτήτων (κτηματολόγιο κ.α.) που έγιναν, αποφασίστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες και ερήμην των αιρετών». «Τόσο καιρό περιμέναμε να δούμε τον ‘Καλλικράτη’ να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα είδαμε μόνο τα οστά. Η σάρκα έλειπε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, Χρ. Ζώης, δήλωσε ότι η διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας είναι αναγκαιότητα που η ΝΔ είχε επισημάνει και δρομολογήσει και παραμένει όραμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αλλά δεν θα επιτρέψουμε να απαξιωθεί».

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία συνένωση χωρίς αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά παράταση τεσσάρων χρόνων για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού:

Ελληνικό, 29/4/10

Ο αγώνας μας αφορά όλο το λαό, όλη την αυτοδιοίκηση

Υπερασπιζόμαστε το δήμο μας, δηλαδή όσα μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει, αλλά κυρίως το δικαίωμα να μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. Από τις αρχές του χρόνου έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης και ειδικότερα το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης του ενοχλητικού Δήμου Ελληνικού, δια της συνένωσης του με άλλον ή άλλους γειτονικούς.

Σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της πόλης μας είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέληση των πολιτών και αν αμφισβητεί ότι έτσι είναι, να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος που μπορούμε να οργανώσουμε. Ταυτόχρονα και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, διεκδικούμε οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και αυτοτέλεια για να μπορούμε ως δήμος να υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο αγώνας μας αναπτύσσεται σε μια πολύ δύσκολη γενικότερα περίοδο, στην οποία εκδηλώνεται μια πρωτοφανής επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών τάξεων. Επίθεση μάλιστα, η οποία συνοδεύεται από μια επίσης πρωτοφανή, επιχείρηση χειραγώγησης του μυαλού και της ψυχής των απλών ανθρώπων, που καλούνται να αποδεχτούν ότι όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο και γίνονται για το καλό τους.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημά μας δεν είναι παρά μέρος του γενικότερου προβλήματος και ο αγώνας μας δεν είναι παρά μέρος του γενικότερου αγώνα.

Η απεργία πείνας που ξεκινάμε είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μόνο στοιχείο των κινητοποιήσεών μας.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε την ενημέρωση και συλλογή υπογραφών.

Ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα οργανώνουμε και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ή διαμαρτυρίας. Και φυσικά συντονιζόμαστε με άλλους δήμους και φορείς, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζόμενων της χώρας.