Απαλλάχτηκε ο Πέτρος Καπετανόπουλος από την κακουργηματική κατηγορία –που ανυπόστατα του είχε αποδοθεί- της «συνέργειας σε ληστεία», με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Πρόκειται για τον άνθρωπο που τον Ιούλιο του 2012 προσπάθησε να αποτρέψει αστυνομικούς της Ομάδας Δίας από τη βίαιη μεταχείρισή συλληφθέντα μετανάστη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και ο ίδιος και να του αποδοθεί σειρά κατηγοριών.

Ads

Εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση για τα πλημμελήματα της «αντίστασης κατά της αρχής» και της «ψεδούς ανόμωτης κατάθεσης», τα οποία σύμφωνα με τον δικηγόρο του, συνιστούν αστυνομική σκωρία.

Στις 21 Ιουλίου του 2012, τα μεσάνυχτα, ο Πέτρος Καπετανόπουλος άκουσε φωνές στην γειτονιά του, στον Κολωνό. Κατεβαίνοντας είδε πέντε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη, ενώ ένας εξ αυτών είχε το πόδι του πάνω στην κοιλιά του συλληφθέντα.

«Γιατί το κάνετε αυτό; Τον συλλάβατε, δεν χρειάζεται βία», τους είπε. Τότε εκείνοι του εξήγησαν ότι δεν τον πατάνε και έκαναν βίαιη επίδειξη, πατώντας με δύναμη ξανά τον μετανάστη. «Αυτό σημαίνει τον πατάμε», του είπαν. Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρόκειται περί βασανισμού ήδη συλληφθέντος. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και ο ίδιος.
 
Ο εισαγγελέας του απέδωσε κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής», για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση», για «απόπειρα απόσπασης κρατουμένου» και για «απλή συνεργία σε ληστεία».
 
Αποτελεί μια πρώτη νίκη και δικαίωση του κ. Καπετανόπολου η απαλλαγή του από την κατηγορία της «συνεργείας σε ληστεία», που αποτελεί κακούργημα. Απομένει πια η εκδίκαση για τα πλημμελήματα για τα οποία κατηγορείται.
 
Το δελτίο Τύπου του συνηγόρου υπεράσπιστής του, Κ. Παπαδάκη

Ads

Με το υπ. αριθμ. 805/2013 βούλευμα που εξέδοσε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αποφασίστηκε η απαλλαγή του Πέτρου Καπετανόπουλου του από την κακουργηματική κατηγορία της «συνέργειας σε ληστεία».
 
Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιεί την απαλλαγή του Π. Κ. από την μόνη κακουργηματική κατηγορία –που εντελώς ανυπόστατα του αποδόθηκε – και αποσοβεί τον κίνδυνο (να τεθεί σε προσωρινή αργία –σύμφωνα με το άρθρο 103 του Υπαλληλικού Κώδικα όπως ισχύει σήμερα με το «Μνημόνιο 3».
 
Είναι μια μεγάλη νίκη που οφείλεται κύρια στον καθοριστικό παράγοντα της ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, της δημοσιοποίησης και ανάδειξης των αυθαιρεσιών και της απόλυτης κατακραυγής εναντίον τους.
 
Ευχαριστώντας τους για άλλη μια φορά όσους στάθηκαν δίπλα μας, συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα που αυτή τη φορά επικεντρώνεται στη δίκη που θα γίνει, όταν προσδιορισθεί, για τα πλημμελήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», της «ελευθέρωσης κρατουμένου» και της «ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης» με στόχο την πλήρη και πανηγυρική του αθώωση και από αυτά και την κατάρρευση της αστυνομικής σκευωρίας απέναντι στην ανθρώπινη αλληλεγγύη.