«Εδώ και λίγες ημέρες, ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αμφισβήτησης γύρω από την σύλληψη ενός νεαρού που φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πορείας της 11ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Επικαλούμενοι δήθεν ντοκουμέντα ή περαιτέρω μαρτυρίες, στέλνοντας επιστολές στο διαδίκτυο ή δημοσιεύοντας “πύρινες” ανακοινώσεις στον Τύπο, στην ουσία αμφισβητούν την αποστολή των Αρχών, αστυνομικών και δικαστικών, να εφαρμόσουν το νόμο.

Ads

Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, και ειδικότερα προς τον ίδιο τον νεαρό συμπολίτη μας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κατασκευάζει ούτε επινοεί κατηγορητήρια. Όπως έχουμε αποδείξει από την πρώτη μέρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν συγκαλύπτουμε την αλήθεια, σεβόμαστε τα δικαιώματα των πολιτών, στεκόμαστε απέναντι στην αυθαιρεσία και στη σπίλωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.

Έχω ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση και διευκρινίσεις από την Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, και παρακολουθώ στενά την εξέλιξή της».

Είναι η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Μάριο Ζ. Τον 27χρονο εργαζόμενο που βρέθηκε στην πορεία της Πέμπτης (11/03) για να διαδηλώσει για τα εργασιακά του δικαιώματα και βρέθηκε προφυλακιστέος με τις κατηγορίες κατοχής και ρίψης μολότοφ, διατάραξης κοινής ειρήνης και σκόπιμης σωματικής βλάβης.

Ads

Κι αν η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη ήρθε ως απάντηση στον ίδιο τον Μάριο – στον οποίο και επιλέγει να απευθυνθεί – αλλά και σε όσους απευθύνονται με επιστολές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι μία απάντηση που δημιουργεί κάποια ερωτήματα.

Ο Μάριος Ζ. κρίθηκε προφυλακιστέος χωρίς να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες. Ο ανακριτής αποφάσισε με την κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα. Η υπεράσπισή του είχε δηλώσει 10 ακόμη μάρτυρες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 27χρονος δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια, τα οποία είχαν σημειωθεί νωρίτερα στην περιοχή και την ώρα της σύλληψής του προσπαθούσε να προσεγγίσει το μπλοκ, στο οποίο ήθελε να ενταχθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μάριος έριξε μολότοφ σε αστυνομικό, ο οποίος πήρε φωτιά και, αφού την έσβησε, προχώρησε ο ίδιος στη σύλληψή του. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ: «Ο 28χρονος (sic), την 13:40 ώρα της 11-03-2010 στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, μετέχοντας σε ομάδα 50 περίπου ατόμων που επιτίθετο εναντίον αστυνομικών, έριξε μία (1) βόμβα μολότοφ κατά αστυνομικού, η οποία ανεφλέγη στα πόδια του. Κατά την διάρκεια της επίθεσης είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, με τεμάχιο υφάσματος μαύρου χρώματος, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε. Συνελήφθη, την 13:45 ώρα, στο ίδιο σημείο, μετά τον εντοπισμό και αναγνώρισή του από τρεις (3) αστυνομικούς».

Ο Μάριος Ζ. υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες και μάλιστα προσκόμισε πλήθος φωτογραφιών από τη στιγμή της σύλληψής του που έδειχναν ότι δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπο, δεν υπήρχε ένταση, ενώ οι πολίτες βρίσκονταν ανακατεμένοι με τους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας (στην οποία συμμετείχε και η οικογένεια του Μάριου) έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου βρισκόταν ο συλληφθείς, η αστυνομία απώθησε βίαια τους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση γκλομπς.

Τα παραπάνω είναι προφανώς ο λόγος δημιουργίας ενός «κλίματος αμφισβήτησης γύρω από την σύλληψη ενός νεαρού» και ο λόγος που οι αντιδράσεις εκφράστηκαν από κάποια μέσα ενημέρωσης, από το διαδίκτυο, εκφράστηκαν με ανακοινώσεις και κοινοποιήσεις όχι μόνο οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών, εκφράστηκαν στο twitter και το facebook.

Ο λόγος που ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου και πατέρας δύο παιδιών, Ιωάννης Ζαμπετάκης, κοινοποίησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επιστολή στην οποία αναφέρει:

«Πριν από δύο μήνες, τα δύο παιδιά μου ξεκίνησαν μαθήματα κολύμβησης στην πισίνα του Ολυμπιακού Σταδίου, ως μαθητές-μέλη του συλλόγου Νέας Ιωνίας «Νηρηΐδες». Είχαν και έχουν την τύχη να έχουν δάσκαλο τον Μάριο Ζ.
Και γράφω τύχη διότι ως γονιός και δάσκαλος μπορούσα να δω το χαμόγελο των παιδιών μου κατά την διάρκεια του μαθήματος κολύμβησης {…} Ένας χαρούμενος μαθητής είναι πάντα ένας καλός μαθητής και θα γίνει Άνθρωπος με το Α κεφαλαίο. {…} Ο Μάριος όμως πήγε σε μια πορεία. Βρέθηκε εκεί με τον φίλο του τον Φίλιππα-Οδυσσέα Δημόπουλο, γιο του συναδέλφου μου στο Πανεπιστήμιο Καθηγητή Κωνσταντίνου Δημόπουλου. Και σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Φίλιππα-Οδυσσέα Δημόπουλο, τα ΜΑΤ συνέλαβαν και προφυλάκισαν τον Μάριο με μοναδική κατηγορία την κατάθεση τριών ανδρών των ΜΑΤ χωρίς να υπάρχει τίποτα το ύποπτο ή επιλήψιμο στην τσάντα του ή πάνω του. Στο σακίδιό του, ο Μάριος την μέρα της σύλληψης είχε απλά τα ρούχα για το κολυμβητήριο και το μάθημα {…}
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το Υπουργείο λέγεται «Προστασίας του Πολίτη» και είναι απλά απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη και Δημοκρατική χώρα να προφυλακίζονται άνθρωποι χωρίς στοιχεία {…}»

To facebook με αφορμή τη σύλληψη του Μάριου Ζ., δεν ήταν απλά ένας τόπος κοινωνικής δικτύωσης ή ανταλλαγής απόψεων. Έγινε προσπάθεια για μία εκστρατεία προκειμένου να συγκεντρωθεί οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρίες προς υπεράσπιση όχι μόνο του Μάριου Ζ. αλλά και άλλων συλληφθέντων.

«Οι 5 συλληφθέντες περνούν Ευελπίδων. Αύριο στις 12 όλοι εκεί. Άμεση ανάγκη οπτικοακουστικού υλικού και μαρτυριών. Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που ήδη δείξατε» αναφέρει χαρακτηριστικά μήνυμα.

Στο Twitter είχαν εμφανιστεί δεκάδες μηνύματα που ζητούσαν έντονα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις για το θέμα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε θέση σήμερα, δεν έδωσε όμως ξεκάθαρες απαντήσεις.

Δείτε επίσης: Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Μάριο Ζ.