Στους επισκέπτες του tvxs περνάει η ενημέρωση για ένα 24ωρο, καθώς οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα συμμετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία. Συμμετέχουν και οι τεχνικοί της ΕΤΕΡ. Οι επισκέπτες του tvxs, μέσω των σχολίων τους μπορούν να αλληλοενημερώνονται για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ads

Απεργιακό κύμα δύο ημερών ξεκίνησε από χθες στη χώρα, με την έναρξη της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Σήμερα κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις με την γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

“Στη Γενική Απεργία θα συναντηθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι νέοι και οι νέες για να δώσουν μια δυναμική απάντηση στα σκληρά και άδικα κοινωνικά μέτρα. Να σώσουμε την Ελλάδα. Γιατί Ελλάδα δεν είναι οι λίγοι και οι εκλεκτοί. Ελλάδα είναι ο Ελληνικός λαός, που αυτή τη στιγμή καλείται σε θυσίες, χωρίς να βλέπει τους έχοντες και κατέχοντες να πληρώνουν’ δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00 πμ. Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ads

Ποιοί απεργούν

Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και το ΕΚΑΒ. Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ) καθώς και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Τετράωρη στάση εργασία από τις 11 το πρωί εξήγγειλε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά.

Κλειστά -με εξαίρεση την Αθήνα- θα είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν η ΓΣΒΕΕ (βιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι). Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να συστήσει την κανονική λειτουργία των καταστημάτων και σε ένδειξη συμπαράστασης στην ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ και ΓΣΕΕ «συστήνει στους συναδέλφους εμπόρους να διακόψουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους κατά την διάρκεια της πορείας».

Με δυσκολίες οι μετακινήσεις

Λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και μετρό θα κυκλοφορήσουν μόνο από τις 10:00 πμ έως τις 16:00 μμ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Την ίδια ώρα χωρίς ταξί θα μείνει το λεκανοπέδιο.

Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της χώρας από χθες έως σήμερα τα μεσάνυχτα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας λόγω της 24ωρης απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στα τρένα καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας.

Επίσης, καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 360, 361, 362, 363, 444 και 445, καθώς και τα υπόλοιπα διεθνή δρομολόγια στην ελληνική διαδρομή τους.

Την ημέρα αυτή θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών.

Στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει νωρίς το πρωί και το βράδυ η Θεσσαλονίκη λόγω της συμμετοχής, υπό τη μορφή στάσης εργασίας, των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ, η στάση θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8:30 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Δυο πορείες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ, καλούν σε συγκέντρωση στην Αρχαία Αγορά στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10:30 πμ, ενώ την ίδια ώρα σε συγκέντρωση το Άγαλμα Βενιζέλου καλεί και το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα εξέδωσε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), τα μέλη της οποίας θα συγκεντρωθούν αύριο πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να περιοδεύσουν στην αγορά και να διανείμουν φυλλάδιο με το κείμενο.

Σε Γιάννενα και Σπάρτη

Σε διαδήλωση καλεί στις 10:30 το πρωί η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα νέα μέτρα. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο εργατικό κέντρο Ιωαννίνων. Στις 11:00 στο Πάρκο του ΟΤΕ θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι της Σπάρτης.

Έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι η πρεσβεία και το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσαν κοινή ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες προειδοποιώντας για τις αυριανές κινητοποιήσεις στη χώρα όπου διατυπώνουν επίσης φόβους για επίθεση κατά της πρεσβείας.

Στείλτε και εσείς νέα και ειδήσεις από το κινητό σας.
Στείλτε TVXS (ΚΕΝΟ) και το κείμενό σας στο 54911 και το μήνυμά σας θα εμφανιστεί στον παρακάτω πίνακα:
image