Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της ποιήτριας Κικής Δημουλά, η οποία όπως αναφέρεται σε άρθρο της Άννας Δαμιανίδη στην εφημερίδα των Συντακτών στη στήλη «Τρίτη Ματιά», επιφύλασσε ένα «ρατσιστικό ξέσπασμα» στο τέλος της εκδήλωσης των Atenistas στην Κυψέλη. 

Ads

 
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα «στο τέλος της τέλος της περιήγησης στην αυλή του σχολείου περιμέναμε ν’ ακούσουμε κάτι ωραίο και αξέχαστο από τα χείλη πνευματικών ανθρώπων.   Και τι είπε η ποιήτρια; Ότι δεν αντέχει τους μετανάστες στην Κυψέλη, τόσοι πολλοί που είναι, πιάνουν και τα παγκάκια, δεν βρίσκεις να καθίσεις στην πλατεία, άσε που κλέβουν και φοβάται να βγει από το σπίτι της, α-πα-πα! Χάλια».
 
«Εντάξει δεν χρειαζόταν να είσαι διακεκριμένη ποιήτρια για να πεις τέτοια. Τα λένε κάθε μέρα γριές στο τρόλεϊ για να πιάσουν κουβέντα. Κι ούτε καν όλες, κάμποσες έχουν καταλάβει ότι δεν μπορείς να γενικεύεις έτσι και συγκρατούνται», σχολιάζει η αρθρογράφος, η οποία επισημαίνει πως ο Μένης Κουμανταρέας και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, που συμμετείχαν στην εκδήλωση προσπάθησαν να προστατέψουν την Δημουλά βάζοντας τέλος στη συζήτηση.
 
«”Στην Κυψέλη μένουν κυρίως οικογενειάρχες που προσπαθούν να ενσωματωθούν”, είπαν οι άνθρωποι προσπαθώντας να αλλάξουν κουβέντα. Σιγά, σιγά σηκωθήκαμε να φύγουμε, το έργο το είχαμε ξαναδεί», αναφέρεται στο άρθρο και αναφέρεται:
 
«Περιμέναμε από μια διακεκριμένη ποιήτρια κάτι πιο βαθύ, πιο ανθρωπιστικό; Κάτι φωτεινό που θα βοηθούσε τη συνύπαρξη με τους μετανάστες, που θα μαλάκωνε τους ανθρώπους; Λάθος μας!». «Η ποιήτρια επιβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα η μπαναλιτέ του ξενοφοβικού λόγου δεν γνωρίζει σύνορα, ταξικά και άλλα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
 
Η δήλωση της Κικής Δημουλά προκάλεσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά ακολουθούν ορισμένα από αυτά:
 
«Δεν αντέχω την Κική Δημουλά στη βιβλιοθήκη. Πιάνει όλα τα ράφια. Μετανάστρια οικιακή βοηθός»
 
«Κάποιος να προστατέψει τα ποιήματα της Δημουλά από την Κική»
 
«Θαυμάστε τον «πνευματικό κόσμο» της χώρας μας…» 

«Πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο “πνευματικός άνθρωπος”, κρύβεται πάντοτε ένας άνθρωπος. Και το ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει μπροστά τη λέξη “πνευματικός” ελάχιστα τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους. Όπερ σημαίνει, ότι ο “πνευματικός άνθρωπος” μπορεί να γνωρίζει, κατά κανόνα, περισσότερα γράμματα από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι κομπλεξικός, μισάνθρωπος έως και ηλίθιος».

«”Εγώ δεν είμαι ποιητής, είμαι στιχάκι, είμαι στιχάκι της στιγμής πάνω σε τοίχο φυλακής και σε παγκάκι”. Ένα στιχάκι που δε θα διαβάσεις ποτέ, αγαπητή μου ποιήτρια Κική Δημουλά.»

Ads

«Επιτέλους, στην ηλικία της, η κυρία Δημουλά θα έπρεπε να έχει καταδεχτεί, έστω και μία φορά, να συναναστραφεί και άλλους πόνους πέραν των δικών της, να έχει στριμωχθεί με ανθρώπους που δεν τους κούρασε πολύ η Κυριακή αλλά η φτώχεια, η ανεργία, η φυλακή – η πρέζα ίσως; Επιτέλους, σαν τους μεγάλους ποιητές, έστω μια φορά, ας είχε “γλύψει με τη γλώσσα των πλακάτ τις φθισικές ροχάλες”*», σχόλιο σε άρθρο της Ζωής Χαλιδιά στο RedNotebook.