Η καναδική εταιρεία El Dorado Gold ανακοίνωσε πως αναβάλει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και το Πέραμα μέχρι το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα η απόφαση για αναβολή της εξόρυξης οφείλεται στην υποχώρηση της τιμής του χρυσού που οδήγησε και σε μείωση των δαπανών για φέτος. 

Ads

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Capital επικαλούμενο το Dow Jones Newswires, μετέθεσε για το 2016 ή 2017 την έναρξη παραγωγής στο μεταλλείο Certej της Ρουμανίας ενώ ανέβαλε και την επέκταση του ορυχείου στην Τουρκία μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές των μετάλλων.

Σύμφωνα με την ίδαι πηγή η Eldorado πλέον εκτιμά πως θα δαπανήσει φέτος 430 εκατ. δολ. ενώ το αρχικό της σχέδιο έκανε λόγο για δαπάνες 670 εκατ. δολ. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της για έρευνες μειώθηκε στα 51 εκατ. δολ. από 98,5 εκατ. δολ. Η εταιρεία προβλέπει πως η παραγωγή χρυσού φέτος θα ανέλθει σε 745.000 ουγγιές με κόστος 520 δολ. ανά ουγγιά, τίμημα ανάλογο με το αρχικό guidance.

Εν τω μεταξύ οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής καταγγέλλουν επιθέσεις μεταλλωρύχων εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός σε κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς. Ακολουθεί η καταγγελία των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και σχετικές φωτογραφίες:
 

Ads

Εχθές, 15 Ιουλίου 2013, στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, έλαβε χώρα άλλο ένα επεισόδιο βίας και τραμπουκισμού από εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
 
Συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στην πλατεία του χωριού, επιτέθηκαν σε υλοτόμο και προξένησαν ζημιές σε αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, και μετά από κάλεσμα εργαζόμενου που διαπληκτίστηκε με συγγενικό πρόσωπο που είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, εισέβαλαν στο σπίτι του τελευταίου προξενώντας εκτεταμένες ζημιές και τραυματίζοντας τον ιδιοκτήτη, ο οποίος και κατέθεσε μήνυση.
 
Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι ορισμένοι, νιώθοντας ασφάλεια και ασυλία από τις διωκτικές αρχές, λειτουργούν ως τάγματα εφόδου, τρομοκρατώντας και βιαιοπραγώντας ενάντια σε πολίτες με τους οποίους διαφωνούν. Είναι προφανές ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους υποκινώντας τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ θα έπρεπε στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης να τις αποτρέπει. Φαίνεται ότι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και την επιδιώκει. Η κοινωνία απαιτεί από την Ελληνικός Χρυσός να καταδικάσει επίσημα τέτοιου είδους συμπεριφορές, να αποτρέψει τους εργαζομένους της απ’ το να συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες και να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον.
 
Την ίδια στιγμή που η ελληνική αστυνομία και δικαιοσύνη – καταπατώντας νόμους, δικαιώματα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα – επιτίθενται με μένος κατά των πολιτών που αντιδρούν στις καταστροφικές και παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, η εταιρεία και οι εργαζόμενοι της βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας και απυρόβλητου.
 
Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη ζωή, τη γη, το νερό και τη δικαιοσύνη δε θα σταματήσει επειδή κράτος, παρακράτος και ιδιωτικά συμφέροντα αποφάσισαν να τον χτυπήσουν με κάθε αθέμιτο μέσο. Κάθε εκδικητική προφυλάκιση, κάθε βιαιοπραγία, κάθε άδικη δικαστική απόφαση, απλώς τονίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα που να στηρίζουν την αναγκαιότητα και ασφάλεια αυτής της “επένδυσης”. Το μόνο που τους μένει είναι η λυσσαλέα προσπάθεια επιβολής μιας απόφασης, με τη βία και την τρομοκρατία.
 
Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν υποχωρούμε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε.