Την αλληλεγγύη τους στην Ειδική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάλεια Δραγώνα εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Το βιβλίο σας ευνουχίζει την εθνική μας υπερηφάνεια» υποστηρίζει σε επιστολή του ο Μ. Θεοδωράκης.

Ads

«Οι επιθέσεις εναντίον της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτού, Θάλειας Δραγώνα, από ποικιλώνυμους ακροδεξιούς κύκλους έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της πολιτικής διαφωνίας. Αντί της ευθείας, και θεμιτής, κριτικής σε πολιτικές απόψεις, αποφάσεις και σχεδιασμούς, επιχειρείται η προσωπική σπίλωση», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμμετοχή βουλευτών στην προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης της, σημειώνοντας ότι «αποπνέει σκοταδισμό και εκθέτει το Κοινοβούλιο».

«Με την επίθεση κατά της κ. Δραγώνα οι κύκλοι της ακροδεξιάς θέλουν να παρεμποδίσουν και να ματαιώσουν τις προσπάθειες να αναγνωριστούν και να γίνουν σεβαστές σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης, η γλώσσα και οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μεταναστών. Πρόκειται για τα ίδια δικαιώματα που διεκδίκησαν με πείσμα και σημαντικούς αγώνες οι Έλληνες μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής», προστίθετα ιστην ανακοίνωση.

Ads

Τη δήλωση αλληλεγγύης υπογράφουν οι βουλευτές: Αλέξης Τσίπρας, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Φώτης Κουβέλης, Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Λεβέντης, Βασίλης Μουλόπουλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

«Το βιβλίο σας ευνουχίζει την εθνική μας υπερηφάνεια»

«Σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας «Τι είν’ η πατρίδα μας;» στην ουσία αμφισβητείτε οτιδήποτε θετικό έπραξε ο λαός αυτός σε όλους τους τομείς του εθνικού μας βίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων (…). Στην ιατρική επιστήμη αυτό που κάνετε ονομάζεται ευνουχισμός» αναφέρει σε δημόσια επιστολή του προς την Θάλεια Δραγώνα ο Μίκης Θεοδωράκης σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

«Αν όλοι που πήραν τα όπλα για την πατρίδα είχαν τα μυαλά τα δικά σας, δηλαδή εξέταζαν το “επιστημονικώς ορθόν”, θα τα βρίσκανε μια χαρά με τους Γερμανούς, που εξ άλλου το μόνο που ζητούσαν από μας ήταν να τους παραχωρήσουμε την άδεια χρήσης των λιμανιών και των αεροδρομίων μας», προσθέτει.

Η κ. Δραγώνα, είχε ζητήσει δημόσια στήριξη από τον Μίκη Θεοδωράκη για τη «συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της». ην επομένη της Πρωτοχρονιάς τού έστειλε τα βιβλία της και πρόσφατες συνεντεύξεις της μαζί με ένα γράμμα για να του παραπονεθεί για τα «πολύ απαξιωτικά σχόλια» που περιείχε σε βάρος της επιστολή του μουσικοσυνθέτη προς το φίλο του ηθοποιό Στέφανο Ληναίο. Ωστόσο, ο Μ. Θεοδωράκης δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις της κ. Δραγώνα.

«Για τη «γνήσια και μοναδική Αριστερά» της εθνικής αντίστασης οι λέξεις “έθνος” και “πατρίδα” ήταν δόξα και τιμή και όχι ντροπή όπως τις κατάντησαν χθες και σήμερα ορισμένα γκρουπούσκουλα και ομάδες “διανοουμένων”, που στο όνομα της Αριστεράς ντροπιάζουν με τις “ιδέες” και τα καμώματά τους, τους αγώνες και τις θυσίες μας, ενώ δηλητηριάζουν την ανύποπτη νεολαία μας», αναφέρει στην επιστολή του ο Μ. Θεοδωράκης.

Προχθές η κ. Δραγώνα «εισήγαγε» το θέμα της στη Βουλή, αποστέλλοντας τα βιβλία της σε όλους τους βουλευτές. Σχολιάζοντας την «ευρεία στήριξή της» από τα ΜΜΕ, ο Μ. Θεοδωράκης τής γράφει: «Οι συνεντεύξεις σας και η μεγάλη προβολή τους (σε συνδυασμό με τη φίμωση των αντίθετων απόψεων) δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά να αποκαλύπτουν στον ελληνικό λαό τους πανίσχυρους φίλους σας στα ΜΜΕ, αποδεικνύοντας το εύρος και τα ερείσματα αλλά και το συντονισμό της προσπάθειας που εξυφαίνεται με στόχο την αλλοίωση της εθνικής-ελληνικής μας ταυτότητας. Καθώς και τον τρόμο που δημιουργεί η αυξανόμενη παλλαϊκή αντίδραση στις απόψεις σας, που ακυρώνει την αρχική σας προσπάθεια να εκμεταλλευθείτε την αντίδραση του Καρατζαφέρη, βαφτίζοντας όσους διαφωνούν «ακροδεξιούς» (…). Γνωρίζετε κυρία Δραγώνα», συνεχίζει η επιστολή του Μ. Θεοδωράκη, «ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας, όπως γνωρίζετε ότι θα σας ήταν λίγο δύσκολο να με βαφτίσετε κι εμένα… ακροδεξιό. Προς το παρόν, μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας να με φιμώσετε. Ομως, σ’ αυτό είμαι συνηθισμένος και μάλιστα θα σας έλεγα ότι όποιοι και όσοι στο παρελθόν κατά καιρούς επιχείρησαν να φιμώσουν τις ιδέες αλλά και τη μουσική μου είχαν… κακά γεράματα…».