Απαλλάχθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών οι κατηγορούμενοι για τις απαγωγές Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005, πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο υπάλληλος της υπηρεσίας Χρόνης Μπακόπουλος. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι «δεν αποδείχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών, ενώ στο σχετικό βούλευμα γίνεται λόγος για «εσωτερική διαμάχη στους κόλπους την Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα».

Ads

«Η διαμάχη αυτή στην οποία φέρεται να πρωτοστατεί ο φερόμενος ως πρόεδρος της κοινότητας Τζαβεντ Ασλαμ έφτασε στο σημείο να δωροδοκηθούν κάποιοι Πακιστανοί για να δηλώσουν ότι και αυτοί είχαν καταστεί θύματα αρπαγής» αναφέρει το βούλευμα, στο οποίο οι δικαστές επικαλούνται αρκετά σημεία από την κατάθεση που έχει δώσει ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, Ι.Κοραντής.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη όταν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δ. Παπαγγελόπουλος επιβεβαίωσαν τις απαγωγές Πακιστανών στην Αθήνα και τα Ιωάννινα από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών (ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.), εκθέτοντας τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο έσπευσε να δηλώσει ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια ή φάρσα».

Ειδικότερα, ο κ. Βουλγαράκης είχε δηλώσει το Δεκέμβριο του 2005 για τις καταγγελίες για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών στην Αθήνα και στα Ιωάννινα από πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη συνεργασία της ΕΥΠ, λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005, ότι «Τέτοιο θέμα δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει». Περίπου ένα μήνα αργότερα, είχε επανέλθει τονίζοντας ότι «Θα πέσει πολύ γέλιο όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για τις δήθεν απαγωγές. Οι δήθεν απαγωγές είναι ευφάνταστα σενάρια στυλ “Τζέιμς Μποντ”. Πρόκειται για σενάρια με καουμπόηδες, κουκούλες και καραγκιοζιλίκια».

Ads

Τέσσερις μήνες μετά τις παραπάνω δηλώσεις, το πόρισμα των εισαγγελέων για την υπόθεση ήρθε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες και να αφήσει έκθετο τον υπουργό, καθώς επεσήμανε ότι οι απαγωγές Πακιστανών έγιναν από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, ενώ από την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Δεγαΐτη, «ως εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται δυο επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ, για τα οποία θα συνεχιστούν οι έρευνες. Εξετάστηκαν ακόμη έξι υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι οποίοι είχαν ακλόνητο άλλοθι». Το πόρισμα επίσης ανέφερε ότι ο πράκτορας Νίκολας Τζον Αντριου Λάγκμαν, ο οποίος λέγεται ότι ήταν προϊστάμενος του βρετανικού κλιμακίου της μυστικής υπηρεσίας M16 στην Αθήνα, δεν κλήθηκε να καταθέσει καθώς είχε διπλωματική ασυλία.

Κατά την εισαγγελική έρευνα το 2006 κλήθηκαν και κατέθεσαν ως ύποπτοι οκτώ άτομα από την ΕΥΠ, τα οποία σύμφωνα με τη μήνυση του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, συμμετείχαν στις απαγωγές των συμπατριωτών του. Η μηνυτήρια αναφορά έκανε λόγο για τους κκ. Σερ. Τσιτσιμπή, υποδιοικητή της ΕΥΠ, Λάγκμαν, προϊστάμενο του βρετανικού κλιμακίου στην Ελλάδα, Δικόπουλο, αστυνομικό διευθυντή του αρμόδιου τμήματος της ΕΥΠ, Δάβαλο και Τζοΐτη, αστυνόμους Β’, και τους πολιτικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας Χρ. Κώστα, Χρ. Μπακόπουλο, Σπυράκη και Νάνα.

Στο πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δεγαΐτη γινόταν λόγος και για το ενδεχόμενο «οι καταγγελίες και οι μηνύσεις για απαγωγές Πακιστανών να οφείλονται σε ενδοπακιστανική έριδα μεταξύ πακιστανικών κοινοτήτων που τα μέλη τους διαμένουν στην Ελλάδα». Όπως σημείωνε το πόρισμα, «η εκδοχή αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς, αλλά από τα στοιχεία της έρευνας βγαίνει το συμπέρασμα πως πράγματι έγιναν οι απαγωγές Πακιστανών».